Merkez Bankası'ndan yeni hamle: Bozuk 5 TL ile 20 TL geliyor! Yeni madeni para 5 TL ve 20 TL bakın nasıl

Son zamanlarda ekonomide yaşanan dalgalanmalar yeni paraları da gündeme getiriyor. Uzun zamandır konuşulan 500 banknot basılması beklenirken şimdide gündeme madeni 5 TL ve 20 TL geldi. Görüntüleri sızan madeni 5 TL ve 20 TL bakın nasıl?

Merkez Bankası'ndan yeni hamle: Bozuk 5 TL ile 20 TL geliyor! Yeni madeni para 5 TL ve 20 TL bakın nasıl

Türkiye’de son 1 yıllık süreç içerisinde başta faiz olmak üzere ekonomi politikasındaki düzenlemeler enflasyonun artmasına neden oldu. Altından dolara her alan da tarihi zirveler gelirken Türk Lirası’nın da değeri düştü. Bu kapsam dahilinde mevcut banknotlar paraların taşınmasını zorlaştırırken özellikle 500 TL’lik banknotların piyasaya sürülmesi bekleniyor. Daha önce bu konudaki gelişmeleri 500 TL banknotlar geliyor haberleri ile sizlerle paylaşmıştık. Ancak şimdi banka sektöründen gelen son dakika haberlerinde madeni 5 TL için hazırlıkların yapıldığı belirtildi.

Merkez Bankası'ndan yeni hamle: Bozuk 5 TL ile 20 TL geliyor! Yeni madeni para 5 TL ve 20 TL bakın nasıl - Resim : 1
Bozukluklara yenisi ekleniyor!

Otomat gibi pek çok yerde artık ürünlerin ortalama 5 TL olması, aynı banknotlarda olduğu gibi bozuk paralarda da sıkıntılar yaşatmaya başladı. Artık 25 kuruş gibi bozuk paraların kullanılması beklenmezken 5 TL gibi daha yuvarlak, net rakamlar için madeni paraların kullanıma sunulması bekleniyor. 5 TL’nin nasıl olacağına dair ise henüz kulislerden bir bilgi gelmedi. Geldiği takdirde detayları sizlere aktaracağız.

 

Merkez Bankası'ndan yeni hamle: Bozuk 5 TL ile 20 TL geliyor! Yeni madeni para 5 TL ve 20 TL bakın nasıl - Resim : 3
5 kuruş, 10 kuruş ve 50 kuruşlar tedavülden kalkabilir

Gündemdeki iddialarda dikkat çeken bir diğer detay ise bozuklukların tedavülden kaldırılacak olması. Zira şu anda 5 kuruş ve 10 kuruş gibi madeni paralar olsa da piyasadaki dolaşımda yeri çok az. Aynı zamanda liranın değeri düştüğü için bu tür madeni paralarda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Madeni paraların eritilmesi ve yüksek bakır gibi maden içermesi nedeniyle piyasada az bulunmaya başlaması da tedavülden kaldırılması noktasında önemli sebepler arasında yer alıyor.

 

Aşağıdaki resimde 20 TL madeni parayı gösteriyor:

Merkez Bankası'ndan yeni hamle: Bozuk 5 TL ile 20 TL geliyor! Yeni madeni para 5 TL ve 20 TL bakın nasıl - Resim : 5

Etiketler: para, merkez bankası