Aydın, Manisa, Denizli ve Eskişehirliler tehlike altındasınız! Şiddeti 5 kat daha artacak… Uzman isim korkunç tabloyu gösterdi

Aydın, Manisa, Denizli ve Eskişehirliler büyük bir riskle karşı karşıyasınız! Şiddetini artıra artıra size doğru geliyor… Uzman isim korkunç tabloyu açıklarken 5 kat daha şiddetli olacağını duyurdu. Bu gelişme duyanları paniğe sürükledi.

Aydın, Manisa, Denizli ve Eskişehirliler tehlike altındasınız! Şiddeti 5 kat daha artacak… Uzman isim korkunç tabloyu gösterdi

Hem ülke genelinde hem de dünya genelinde son yılların en sıcak dönemi yaşanıyor. Hele ki şu günlerde Aydın, Manisa, Denizli ve Eskişehirliler büyük bir risk altında. Aşırı kuraklık değerleri Avrupa’da etkisini 3 kat artırırken ülkemizde ise İzmir ve Ankara’da Avrupa’daki iklim ekstremlerinin arttığı 10 kent arasındaki yerini aldı. Uzman ismin yaptığı son duyuruda ise korkunç tablo her şeyi gözler önüne serdi.

İZMİR 2. SIRADA İKEN ANKARA 9. SIRADA

Ülkemizi ve Avrupa’yı kavuran sıcaklar neredeyse her geçen gün etkisini artırıyor. Bu kapsamda yapılan araştırmalar ise endişe verici sonuçları ortaya çıkarttı. Avrupa’daki ve Akdeniz bölgesindeki nüfus yoğunluğu olan şehirlerin iklim ekstremlerinde artış olduğu gözlemlendi. Yapılan araştırmalar sonucu iklim ekstremlerindeki artış eğilimi en yüksek şehirler açıkladı. İzmir bu sıralamada ikinci sıraya, Ankara ise dokuzuncu sıraya yerleşti. Öte yandan Ege bölgesi ise risk altında görülürken, sıcaklık ve kuraklık sorununun hızlı artış gösterdiği açıklandı.

 Aydın, Manisa, Denizli ve Eskişehirliler tehlike altındasınız! Şiddeti 5 kat daha artacak… Uzman isim korkunç tabloyu gösterdi - Resim : 1

EGE BÜYÜK BİR RİSK İLE KARŞI KARŞIYA

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Barış Önol, yaşanan sıcaklık ve getirdiği kuraklık kapsamında geniş bir araştırma yaptı. Ortaya çıkan sonuçlar İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü (ETH Zürih) iklim bilimcileri tarafından işbirliği halinde bir makalede yayımlandı. İklim bilimcilerin sözleri ise endişe verici boyutlara geldi. Veriler kapsamında İzmir ve Ankara, iklim değişikliğinin yaşandığı liste arasında Avrupa’daki şehirlerin içine girdi. Araştırmada en dikkat çeken detay ise 1980’li yıllardan 2010’a kadar aşırı kuraklık değerlerinde önemli artışlar oldu. Ülkemizde de Batı Anadolu ve Ege bölgesindeki riskin her geçen gün arttığı ifade edildi.

Aydın, Manisa, Denizli ve Eskişehirliler tehlike altındasınız! Şiddeti 5 kat daha artacak… Uzman isim korkunç tabloyu gösterdi - Resim : 3

AYDIN, MANİSA, DENİZLİ, ESKİŞEHİR RİSKLİ KENTLER İLAN EDİLDİ

Son 40 yıldaki aşırı kuraklığın, Avrupa’da 3 kat arttığı ifade edilirken Türkiye’de ise 30 ve 40 enlemleri arasında bulunan çoğu şehirde 10 kata yaklaştığının altı çizildi. Konuya ilişkin olarak, "Artış eğiliminin en yüksek olduğu ilk beş şehrin dördü, Akdeniz coğrafyasında yer alıyor. Bunlar sırasıyla Fes (Fas), İzmir, Marsilya (Fransa) ve Tel Aviv (İsrail). Bu durum, Batı Anadolu’daki Aydın, Manisa, Denizli ve Eskişehir gibi şehirler için de söz konusu" denildi.

 Aydın, Manisa, Denizli ve Eskişehirliler tehlike altındasınız! Şiddeti 5 kat daha artacak… Uzman isim korkunç tabloyu gösterdi - Resim : 5

SON YILLARIN REKOR SEVİYELERİ

Geçtiğimiz yıl yaz aylarında İngiltere’nin meteorolojik kayıtlarında ilk defa 40 derecenin üzerinde sıcaklıkların görüldüğü kaydedilirken, Kanada’da ise en yüksek derece olan 49.5 derece sıcaklık paniğe yol açtı. Yayımlanan makalede ise, “"Şubat 2020’de Antarktika’da kaydedilen 18,3 derecelik sıcaklık rekoru, ardı arkası kesilmeyen iklimsel rekor ve meteorolojik afet haberlerinin iyi birer örneği. Şiddeti giderek artan yağışlar nedeniyle yaşanan seller de bu olayları destekliyor. Ancak her gün bir yenisi eklenen bu olayların hiçbiri tesadüfi değil: Sera gazı salımındaki artış, şiddetli hava olaylarının dopingli bir sporcu gibi rekorlara koşmasına neden oluyor” ifadelerine yer verildi.

SİBİRYA’DA BİLE SICAKLIK ARTTI

Sıcaklıkların en soğuk bölgelerden biri olarak bilinen Sibirya’da bile arttığı ve Arktik alanlardaki donmuş toprakların çözünmeye başladığı saptandı. Öte yandan yaşanan yangınların söndürülme ihtimalinin her geçen gün azaldığı belirtildi. Konuya ilişkin olarak, “Ülkemizde de sıcak hava dalgaları ve kış kuraklığının, orman yangınlarının sayısını ve etkilenen alanları artırdığını artık daha sık gözlemlemekteyiz. Bu tür ekstremlerin izlenmesi için yapılan birçok araştırma ve senaryo çalışması, değişen iklim şartlarına hazırlık ve uyum konusunda yol gösterici olmalı" görüşleri paylaşıldı.

ETKİSİ ANİDEN 5 KAT ARTACAK

'Climate Central'ın yayınladığı, İklim Değişikliği Endeksi ile yapılan araştırmada en yüksek sıcaklıkların Fransa ve kuzey İspanya’da görüleceği tahmin edilirken, o bölgelerde normalinden 10 derece sıcaklıkların yaşandığı açıklandı. Avrupa’daki diğer bölgelerde ise normal sıcaklıklardan 5 derece fazla sıcakların görüldüğü paylaşıldı.

Ülkemizde ise batıda ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde iklim değişikliklerinde rekor seviyelere ulaşılarak 5 kat fazla sıcaklıkların meydana gelme olasılığı olduğu paylaşıldı. Riskli ülkelerin içinde Türkiye’de yerini alırken diğer ülkeler, İspanya, Güney Fransa, İsviçre, İtalya, Slovenya, Avusturya, Bulgaristan, Romanya, Moldova, Kosova olarak sıralandı.

Etiketler: Denizli, Manisa, Aydın