500 TL Banknot ve 1000 Liralık Banknot Olacak Mı? Ne Zaman Çıkar? Merkez Duyurdu

Yeni banknot basılacak mı? 500 TL banknot çıkacak mı? 1000 TL banknot çıktı mı? Herkesin merak ettiği bu soruların cevabı bugün en yetkili ağız tarafından cevaplandı. TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2024’ün ikinci enflasyon raporu sunumu sırasında yöneltilen “500 TL ve 1000 TL’lik banknot basılacak mı?” sorusuna cesurca cevap verdi. İşte yeni banknot detayları hakkında gelişmeler...

500 TL Banknot ve 1000 Liralık Banknot Olacak Mı? Ne Zaman Çıkar? Merkez Duyurdu

Türk ekonomisinde bir süreden beri konuşulan yeni banknot basımı tartışmaları yer yer yeniden gündeme geliyor. Yeni banknot iddiaları cevabını arıyor. Peki, 1000 TL’lik banknot basılacak mı? 500 liralık banknot ne zaman çıkacak? Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan cevapladı. İşte detaylar… 

Yeni Banknot Tartışmaları

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bir süredir beri Türkiye gündeminde yer alan yeni banknot basılacak tartışmalarına değindi. TCMB Başkanı Karahan, 500 TL banknot ve 1000 liralık banknotların basılmasıyla ilgili olarak bugün yaptığı enflasyon sunumu sırasında bir açıklama yaptı. TCMB Başkanı Karahan 500 liralık ve 1000 TL’lik banknot basılacağı yönündeki soruya, “İhtiyaç olduğunda gerekli adımları atarız” cevabını verdi.

Yıl Sonu Enflasyon Tahmini Yüzde 38 Oldu

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hazırlanan yılın ikinci enflasyon raporunu sundu. Bankanın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 2’lik artışla 36’dan yüzde 38’e revize edildi.

500 TL ve 1000 TL’lik Yeni Banknot Basılacak Mı?

Soru-cevap bölümünde Sözcü gazetesinden Emre Sercan İke, Karahan’a 500 ve 1000 TL'lik banknot sorusu yöneltti. Muhabir İke, şu soruyu yöneltti: 

“Önümüzdeki dönemde 500 ve 1000 TL'lik banknotların basılacağı iddiaları dolaşıyor. Bu konuda hatta yeni para sayma makinelerinin piyasaya sürüleceğine dair görseller ortaya çıktı. Merkez Bankası'nın banknot basımıyla ilgili bir çalışması var mı? Böyle bir gündeminiz mevcut mu?”

Fatih Karahan’dan Yeni Banknot Cevabı

Fatih Karahan’dan Yeni Banknot Cevabı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Foto: AA

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın 500 liralık ve 1000 TL’lik banknot sorusuna şu yanıtı verdi: 

“Paranın kendisi bulunmadan buna uygun banknot makinesi olması pek mümkün görünmüyor ancak... Üst değer banknotlara ihtiyaç olup olmadığı birçok faktöre bağlıdır. Makroekonomik ve finansal analizler ile teknik değerlendirmeler doğrultusunda karar alıyoruz. Ayrıca, tedavüldeki para kompozisyonunun değişimini de dikkate alıyoruz. Yaptığımız bu analizler sonucunda ihtiyaç olduğuna kanaat getirirsek gerekli adımları atacağız.”