Trafik Kazası Riskini Tam Beş Kat Artırıyor! Bayram Öncesi Yola Çıkmadan Önce Buna Dikkat Edin!

Yapılan araştırmalara göre uyku apnesi trafik kazası riskini beş katına kadar çıkarıyor. 9 günlük bayram tatilinde yola çıkacakların mutlaka buna dikkat etmesi gerekiyor! İşte detaylar…

Trafik Kazası Riskini Tam Beş Kat Artırıyor! Bayram Öncesi Yola Çıkmadan Önce Buna Dikkat Edin!

Günümüzde yaygın olarak görülen ve çok ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilecek uyku apnesi, uyku sırasında ortaya çıkan basit horlamalardan ani ölümlere kadar birçok riske sahip. Çok ciddi nörolojik ve kardiyak sorunlara da yol açabilecek uyku apnesi hakkında Prof. Dr. Ali Kutlu ortaya çıkan risklere işaret etti. Göğüs Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Kutlu, uyuya kalma sorunları ve konsantrasyon bozukluğu gibi nedenlerle, normal insanlara göre bu kişilerin 5 kat saha fazla trafik kazası riskinin olduğu aktarılıyor.

Trafik Kazası Riskini Artıyor!

Trafik Kazası Riskini Tam Beş Kat Artırıyor! Bayram Öncesi Yola Çıkmadan Önce Buna Dikkat Edin! - Resim : 1

Uyku sırasında horlama, solunum güçlüğü, uykuyu alamama, yorgun uyanma gibi sorunlarla boğuşan kişilerin uyku apnesi olabileceği aktarılıyor. Konuya ilişkin kritik değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ali Kutlu, uyku apnesinin toplumda yaklaşık yüzde 5  - 10 arsında görüldüğü aktarılıyor.

Uyku apnesinin belirtilerine dikkat çeken Kutlu, uykuda nefes alamama, aşırı uyku halinin görülmesi, gece sık tuvalete kalkma, ağızda kuruluk gibi temel göstergelerin bu soruna işaret ettiğinin altını çizdi. Toplantılarda, televizyon izlerken veya kitap okurken uyuyakalma da oldukça sık görülmektedir. Konsantrasyon eksikliğine de neden olan bu rahatsızlığın neredeyse trafik kazalarında 5 katına kadar daha fazla risk oluşturduğu da gözlemlenmiştir. Uyku apnesi olanların daha sık trafik kazaları yaptığı ifade ediliyor.

Kısa Boylu Kişiler Risk Altında!

Kısa boylu kişilerde uyku apnesinin daha sık görüldüğünü ifade eden Kutlu, kısa boylu ve kalın boyunlu kişilerin risk altında olduğuna dikkat çekti. Alt çenesi daha küçük ve geriye doğru olan kişilerde, dil ve bademciğin büyük olması ve yumuşak damağın sarkık olması gibi nedenlerin etkili olduğu aktarılıyor.

Uyku apnesi kilolu ve ileri yaştaki kişilerde yaygın olarak görülse de zayıf kişilerde ve çocuklarda da görülebileceği aktarıldı. Hastalığın teşhis edilmesinde ise polisomnografik adı verilen uyku analizi testinin yapıldığı aktarılmıştır.