Otomobil Satışlarında Acil Durum, Markalar Devreye Girdi! Artık Trafikte Olmayacak…

2020 yılında Covid-19 salgını ve çip kriziyle birlikte otomotiv sektöründe başlayan bulunabilirlik sorununa karşı dev otomobil markaları harekete geçiyor. Markalar, yaz sezonu bitmeden acil durum önlemini devreye alacak…

Otomobil Satışlarında Acil Durum, Markalar Devreye Girdi! Artık Trafikte Olmayacak…

Mart 2020 döneminde dünya geneline yayılan Covid-19 salgını ile birlikte tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar, beraberinde görülen çip krizi ve 2022 yılında Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş, otomotiv sektöründe ciddi ölçülerde etkiledi. Yaşanan sorunlarla birlikte otomobil endüstrisinde bulunabilirlik sorunu baş gösterirken, fiyatlar da buna paralel olarak yüksek oranlarda arttı. Bulunabilirlik sorunu küresel anlamda otomotiv satışlarının azalmasına neden olurken, markalar da acil durum önlemini devreye almaya başladı. Bununla birlikte Avrupa’daki otomobil üreticileri, müşterilerin yaz sezonu sonlanmadan yeni bir otomobil alabilmeleri için seçenekleri azaltma yöntemini uygulamaya almaya başladı.

Araç Satışlarında Azalma Öngörülüyor

Küresel anlamda bulunabilirlik sorunu ile birlikte hızla yükselen otomobil fiyatları, yurtiçi piyasada döviz kuru etkisiyle birlikte daha yüksek oranlarda yükseliş gösterdi. Küresel otomotiv pazarı küçülmeye devam ederken, Otomobil Endüstrisi Birliği (VDA), otomobil satışlarının bu yıl dünya genelinde gerileyeceğini duyurdu. VDA, bu yılki dünya genelinde araç satışlarında açıkladıkları %1’lik artış tahminini negatif yönde çevirdi. VDA Başkanı Hildegard Müller yaptığı açıklamada, her bölgede satışlarda gerileme olduğunu ifade etti. Welt Am Sonntag gazetesine açıklamalarda bulunan Müller “Dünya pazarında yüzde 1’lik bir artış olacağı konusunda yola çıkmıştık ancak bunu eksi 1’e indirdik” dedi.

Tüm Pazarlarda Satışlarda Düşüş Beklentisi

Otomobil Satışlarında Acil Durum, Markalar Devreye Girdi! Artık Trafikte Olmayacak… - Resim : 1

VDA tahminlerinde sadece Avrupa bölgesinde yüzde 3’lük bir artış öngörüsünde bulunurken, bu artış tahminini de geçtiğimiz yıl gerçekleşen satış rakamları seviyesine düşürdü. ABD pazarında yüzde 2’lik artış beklentisi de yüzde 1 seviyesine geriledi. Benzer şekilde Çin pazarı için öngörülen yüzde 2’lik artış beklentisi, yüzde 2’lik düşüş olarak hesaplandı.

Seçenek Azaltma Yöntemine Dönüldü

Avrupa’daki otomobil üreticileri, yaz sezonu bitmeden müşterilerin araba alabilmesi için seçenekleri azaltma yoluna gitti. Renault’nun Fransa’da bu şekilde yeni bir otomobili 5 aylık bir bekleme süresinden sonra teslim ederken, şimdi ise Renault azami olarak 30 günde ulaştırmayı garanti ediyor. Ancak otomobiller her zamanki gibi 6 değil, yalnızca 3 renk seçeneğiyle sunuluyor. Ayrıca sadece tek trim seviyesi (RS Line) bulunuyor ve sadece bir motor seçeneği var. Haziran ayında Fransa’daki araç kayıtlarının yarısını bu hızlı siparişler oluşturdu.

Etiketler: otomobil