Ocak ayı öncesinde zam yüzünü gösterdi! Bu formül yürürlüğe girerse, emekliler resmen yaşadı! En düşük emekli maaşı 5.775 TL olabilir!

Ocak ayı zammı öncesinde pek çok formül ve rakam konuşulmaya başlandı. O formüllerden biri öne çıkarken; öne çıkan formülün uygulanması halinde emekli maaşına yüzde 70 zam uygulaması gündeme geldi.

Ocak ayı öncesinde zam yüzünü gösterdi! Bu formül yürürlüğe girerse, emekliler resmen yaşadı! En düşük emekli maaşı 5.775 TL olabilir!

Son olarak temmuz ayında zam almış olan emekliler için yeni bir zam dönemi daha yaklaştı. Temmuz ayında ilk altı ayı enflasyon verileri doğrultusunda zam almış olan emekliler için taban maaş 3 bin 500 TL’ye çıkarıldı. Enflasyon verileri doğrultusunda yüzde 42,35 oranında zam ile buluşmuş olan SSK ve Bağ-Kur emeklileri, ocak ayında alacakları zam için enflasyon rakamlarına gözünü dikmişken; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gündeminde farklı bir formül olduğu öğrenildi.

Her yıl enflasyon oranında zam alan emekliler için bu yıl enflasyon oranına ek olarak bir refah payı ödemesi de gündeme gelmeye başladı. Refah payı ödemeleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortaklaşa bir çalışma yapmaya başladığı öğrenilirken; emeklilerin düşük olduğunu belirttiği taban maaş uygulaması ile ilgili gündeme farklı bir formül düştü.

EMEKLİLER İÇİN ŞİMDİDEN ZAM YÜZDE 7,05

Ocak ayı öncesinde zam yüzünü gösterdi! Bu formül yürürlüğe girerse, emekliler resmen yaşadı! En düşük emekli maaşı 5.775 TL olabilir! - Resim : 1

Her yıl yılda iki kez olmak şartı enflasyon doğrultusunda zam alan SSK ile Bağ-Kur emeklileri ile enflasyon farkına ek olarak toplu sözleşmeden zam alan memur ve memur emeklileri için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan refah payı zammı sinyalleri gelmeye başladı. Refah kaybını gidermeyi amaçlayan bir sistemin sinyallerini son konuşmasında veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücretli çalışanlar için de aynı sinyali vermeye başladı. Çalışmalarını sürdüren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı henüz konuya ilişkin bir açıklama gerçekleştirmemişken; özellikle zam oranı enflasyon doğrultusunda belirlenen emeklilerin gözleri Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) çevrildi. 3 Kasım 2022 tarihinde ekim ayının enflasyon verisini de açıklayacak olan TÜİK, şimdiden yılın ikinci yarısı için yüzde 7,05 enflasyon kaydetti. Öte yandan beklentiler yıl sonu enflasyonunun yüzde 18,68 olacağı yönünde gelişti.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA YENİ FORMÜL

Bir süredir asgari ücret seviyesinde en düşük emekli maaşı isteyen SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bekledikleri müjde Sabah Gazetesi’nden geldi. Emekli maaş artışında taban maaş uygulaması kapsamında yeni bir formülün konuşulmaya başlandığını bildiren Sabah Gazetesi, en düşük emekli maaşının asgari ücrete endekslenebileceğini duyurdu. Buna göre, sistemde sadeleşme ve öngörülebilirlik olacağını belirten haberde, örnek hesaplamalar da yer aldı. Yeni sistemi örneklerle açıklayan Sabah Gazetesi, haberde; “Geçtiğimiz yıl net asgari ücret 2.825,90 TL iken en düşük emekli maaşı 1.500 TL seviyesindeydi. Bu rakam dönemin asgari ücretinin yüzde 53'ü kadardı. 2022 Ocak zammı döneminde asgari ücret 4.253,40 TL olarak belirlenirken, en düşük emekli maaşı devrim gibi bir kararla yüzde 66 artışla 2.500 TL'ye çıktı. Bu rakam asgari ücretin yaklaşık yüzde 59'una tekabül ediyordu. Temmuz zammı ile birlikte asgari ücret 5.500,35 TL'ye yükselirken, alınan kararla en düşük emekli maaşı 3.500 TL'ye yükseldi. Yani asgari ücretin yaklaşık yüzde 64'ü kadar bir rakam belirlenerek. Asgari ücret-En düşük emekli maaşı hesabı oransal olarak emekli lehine iyileştirildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2023 Ocak ayında uygulanacak asgari ücreti belirleyecek. Bununla beraber eğer asgari ücret endeksli formül kabul görürse en düşük emekli maaşı yüzde asgari ücretin yüzde 60'ı ila 70'i arasında değişen bir oranla her yıl belli olacak” ibaresi yer aldı. Bu hesaba göre yüzde 60’lık zamla taban emekli maaşının 4 bin 950 TL; yüzde 70’lik zamla ise 5 bin 775 TL olacağı hesaplandı. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, henüz bu formül ile ilgili bir açıklama yapmadı.

Etiketler: emekli zammı, ocak 2023