Milyonlarca İşsizi İlgilendiriyor! 2022 İşsizlik Maaşı Ne Kadar Oldu, İşsizlik Maaşı Şartları Nedir?

4477 sayılı İşsizlik Kanunu kapsamında belirlenen işsizlik maaşında yeni gelişmeler merak ediliyor. İlgili şartları sağlayanlar işsizlik maaşı uygulamasından yararlanacak. Peki, işsizlik maaşı ne kadar, nasıl alınır? İşte detaylar…

Milyonlarca İşsizi İlgilendiriyor! 2022 İşsizlik Maaşı Ne Kadar Oldu, İşsizlik Maaşı Şartları Nedir?

Türkiye’de 1999 tarihli 4477 sayılı kanun kapsamında düzenlenen işsizlik maaşı, ilgili tarihte sonra son 4 ay içinde kesintisiz olarak sigortalılık süresi gibi muhtelif şartların esnetilmesi ile genel detaylarda değişikliğe gidilmemiştir. 2022 Temmuz asgari ücret zammının ardından işsizlik maaşında yeni rakamlar ise merak ediliyor. Tavan ve taban oranlarına göre işsizlik maaşı oranları ve işsizlik maaşı alma şartları son dönemde işsizlik rakamlarında görülen artışlar birçok kişi tarafında da merak edilmeye başladı.

2022 İşsizlik Maaşı Ne Kadar Oldu?

Milyonlarca İşsizi İlgilendiriyor! 2022 İşsizlik Maaşı Ne Kadar Oldu, İşsizlik Maaşı Şartları Nedir? - Resim : 1

İşsizlik maaşında 2022 yılı rakamları dikkat çekiyor. Temmuz ayında asgari ücrete yapılan ara zam sonrasında yeni rakamlar da birçok farklı ücret için araştırılmaya başladı. 2022 yılının ikinci 6 ayı için en düşük işsizlik maaşı 2.561 TL’ye, en yüksek işsizlik maaşı ise 5.123 TL’ye çıktı. Gülük işsizlik maaşı, sigortalı çalışan kişinin son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama bürüt kazancın %40’ı olarak hesaplamaktadır. Bu kapsamda işsizlik maaşı için yeni rakamlar birçok kişinin beklentisinin altında kaldı.

İşsizlik maaşı, iş akdinin feshinden sonra 3 yıl için 600 gün prim ödeyenler için 180 gün ödenmektedir. İşsizlik sigortası priminin ödemiş olması ve gün sayısına göre bu süreler değişebilir. 

İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşı almak için ilgili kanun kapsamında sayılan bazı koşulların sağlaması gerekmektedir. Bu koşulları sağlamayanların işsizlik maaşı almaları mümkündür. İşsizlik maaşı kapsamında belirlenen şartlar kısaca şunlardır:

  •         Kendi isteği ve kusuru dışında işten çıkarılmış olmak,
  •         İşten çıkış tarihi öncesinde son 120 günlük süre içinde hizmet akdine tabi olarak çalışmak,
  •         Sözleşmenin sona erdiği son 3 yıllık sürede en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primini ödemiş olmak,
  •         İş akdinin sona ermesinin ardından 30 gün içinde en yakın İŞKUR birine şahsen veya elektronik ortamda başvuru yapmak.
Etiketler: işsizlik maaşı