Mevlid Kandili namazı kaç rekat? Kandil namazı nasıl kılınır? Diyanet Mevlid Kandili namazı niyeti nasıl yapılır?

Mevlid Kandili Müslümanlar için çok özel olan bir gün. Bu günde, ibadet etmek isteyenler için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı namazlar çekilmesi tavsiye ediliyor. Bu namazlar, Peygamber Efendimizin doğum gününü anmak, O'na salavat getirmek, Allah'ın rahmetine, mağfiretine ve cennetine nail olmak için büyük sevaplar kazandırıyor. İşte Mevlid Kandili namazı nasıl kılınır, niyeti nasıl yapılır...

Mevlid Kandili namazı kaç rekat? Kandil namazı nasıl kılınır? Diyanet Mevlid Kandili namazı niyeti nasıl yapılır?

Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) dünyaya teşrif ettiği gece olarak bilinir. Rebiülevvel ayının 12. gecesine denk gelen bu gece, Müslümanlar tarafından büyük bir sevinç ve coşkuyla kutlanır. Bu yıl Mevlid Kandili 26 eylül 2023 Salı gününe denk geliyor.

Mevlid Kandili'nde Neler Yapılır?

Mevlid Kandili'nde Müslümanlar, Kur'an okur, dua eder, zikir çeker, salavat getirir, hayır hasenat yapar, camilere gider, mevlit okur ve Peygamber Efendimizin hayatını ve sünnetini öğrenir. Ayrıca sevdiklerine kandil mesajları göndererek onların da bu mübarek geceden nasiplenmelerini ister.

Mevlid Kandili'nde Kılınacak Namazlar

Mevlid Kandili'nde kılınacak namazlar arasında şunlar bulunuyor:

• Tesbih Namazı: Bu namaz, 4 rekat olarak kılınır. Her rekatta Fatiha Suresi'nden sonra 3 Ayetel Kürsi veya 3 Kadir Suresi okunur. Sonra 10 İhlas Suresi okunur. Her rekatta 75 kere "Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym" tesbihi okunur. Bu namaz, günahların affına vesile olur.

• Hacet Namazı: Bu namaz, herhangi bir hacet veya dilek için kılınabileceği gibi, kandil geceleri gibi mübarek zamanlarda da kılınabilir. Bu namaz, iki rekatta bir selam vererek kılınır ve her rekatta Fatiha Suresi'nin yanında Ayetel Kürsi veya Kadir Suresi okunur. Bu namaz, hacetlerin kabul olmasına vesile olur.

Mevlid Kandili Namazına Nasıl Niyet Edilir?

Mevlid Kandili namazına niyet ederken şöyle denilir:

"Ya Rabbi , rızan için niyet eyledim namaza. Bu gece Peygamber Efendimizin doğduğu gece olan Mevlid Kandili'nde senin rahmetine, mağfiretine ve cennetine nail olmak için bu nafile namazı kılıyorum. Beni affına, feyzine ve rızana mazhar eyle. Allahu Ekber."

Mevlid Kandili Namazının Kılınışı

Mevlid Kandili namazının kılınışı şöyledir:

• Tesbih Namazı: "Allahu Ekber" diyerek namaza başlanır. Yukarıdaki tesbih: "Sübhaneke..."den sonra 15 kere, zamm-ı sureden sonra 10 kere, rükuda 10 kere, rükudan doğrulunca 10 kere, secde de 10 kere, secdeden doğrulunca 10 kere, ikinci secde de 10 kere okunur. Böylece birinci rekat kılınmış olur. İkinci rekata kalkılınca Fatiha Suresi'nden önce yine 15 kere, diğer yerlerde de, tarif edildiği gibi 10'ar kere okunarak 4 rekat tamamlanır. İkinci rekatte oturulduğunda, "Et-tehiyyatü..." den sonra, "Allahümme salli..." ve "Allahümme barik...", üçüncü rekat için ayağa kalkıldığında da "Sübhaneke..." okunacaktır.

• Hacet Namazı: "Allahu Ekber" diyerek namaza başlanır. Birinci rekatta Fatiha Suresi'nden sonra Ayetel Kürsi veya Kadir Suresi okunur. İkinci rekatta Fatiha Suresi'nden sonra 3 İhlas Suresi okunur. Sonra Tahiyyat, Salli ve Barik duaları okunur. Bu şekilde iki rekatta bir selam vererek toplam 12 rekat tamamlanır. Namazdan sonra istenen dua yapılır.