EYT’lilere kritik açıklamada geldi, emeklilik yaşı düşüyor! İşte eldeki 6 formül…

Türkiye’nin gündeminde son günlerde daha sık yer almaya başlayan EYT düzenlemeleri konusunda kritik kararlar gündeme geldi. Emekli olma yaşı düşerken, erken emekli olmanın yolları da açıldı. İşte detaylar…

EYT’lilere kritik açıklamada geldi, emeklilik yaşı düşüyor! İşte eldeki 6 formül…

Milyonlarca çalışan vatandaş, ilk olarak ne zaman emekli olacağını ve emekli olduğunda da ne kadar emekli maaşı alacağını hesaplama çalışmaları yapmaya devam ediyor. Ancak bu noktada bazı vatandaşlar emekli olma noktasında prim günleri tam olmasına rağmen yaşlarının yetersiz kalmasından dolayı emeklilik hakkını elde edemiyor. Emeklilikte yaşa takılanlar grubuna dahil olan bu vatandaşlar için bir süredir düzenleme çalışmaları devam ediyordu. Emekli olma yaşı atılan adımlarla birlikte düşerken, erken emekliliğin yolları açıldı. Özellikle çalışma hayatının son yıllarında olanlar bu erken emeklilik sistemini araştırmaya başladı.

Erken Emekliliğin Yolu Açılıyor

Yapılan EYT çalışmaları ile emeklilik için borçlanma kapsamında detaylı değişiklikler sağlandı. Bu değişikliklerin ardından merakla beklenen erken emeklilik de imkan dahilinde değerlendirilmeye başlandı. Örneğin erkek çalışanlar askerlik borçlanmasından, kadın çalışanlar da doğum borçlanmasından yararlanabiliyor. Bu süreçler, prim günlerine ekleniyor. Ancak Türkiye’nin gündeminde bir süredir yoğun şekilde EYT konusu ele alınıyordu. Benzer düzenleme adımlarının EYT alanında da atılması bekleniyor.

EYT İçin Askerlik Borçlanması

EYT’lilere kritik açıklamada geldi, emeklilik yaşı düşüyor! İşte eldeki 6 formül… - Resim : 1

Askerlik hizmeti devlete karşı sunulan bir hizmet olduğu için askerlik süreci de genellikle EYT kapsamında bulunur. Prim günlerinden dolayı emekli olamayanlar için askerlik süreçleri baz alınır. Sın dönemlerde sık sık gündeme gelen EYT sorunlarının çözümleri arasında bu nedenle askerlik süreçleri de bulunuyor. Yaş şartını karşılamış ancak prim günü konusunda sorunları olanlar, askerlik borçlanmasından yararlanarak erken emekli olabiliyor. Bu alandaki çalışmalar devam ederken, EYT’lilere erken emeklilik yolu açılmaya başladı.

Masadaki Formüller Ne Anlama Geliyor?

EYT çözümlerine ilişkin formüller masaya yatırılmaya başlarken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT’ye yönelik olarak bakanlık bünyesinde kurulan bir ekip ile çalışmaların devam ettiğini belirtti. En makul formülün devreye alınacağını ifade eden Bakan Bilgin’in açıklamaları sonrasında şu formüller gündeme alınmaya başladı:

1.       Kısmi emeklilik: 1999 öncesi sigortalı olup kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaşını dolduranlar.

2.       Prim ve sürenin tamamlanması: 1999 öncesi sigortalı çalışmaya başlayanların sigorta başlangıç tarihlerine göre kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl çalışma süresini dolduranlar.

3.       Yaş sınırı: Emekliliğe yaş sınırı getirilmesi formülü. Masada emeklilik için 50 yaşın doldurulması unsuru bulunuyor.

4.       Bekleme süresini düşürme: Prim gününü dolduran ancak yaşı bekleyenler için bekleme süresini 2-3 yıl düşürme formülü ele alınıyor.

5.       Avrupa Modeli: Kesintili emeklilik modeli olarak da bilinen bu formülde, emekliliğe kaç yıl kaldıysa, aylık olarak maaştan belli kesintiler yapılarak daha az maaşla erken emekli olunabiliyor.

6.       Kademeli emeklilik: Yaş bekleyenlere “kademeli” emeklilik imkanının sunulması formülü masada yer alıyor.

Etiketler: EYT, emeklilik yaşı