Uyku apnesi ehliyet almaya engel mi? Uyku apnesi olana ehliyet yok mu? Resmi açıklama geldi

Uyku apnesi ehliyet almaya engel mi? Uyku apnesi olan ehliyet alamaz mı? Bu sorunun cevabı uyku apnesi tanısı konan kişilerin ehliyet alamayacağı ve ehliyetini yenilenmeyeceği iddiası sonrası merak edilmektedir. Peki, uyku apnesi ehliyet almaya engel mi? Uyku apnesi olan ehliyet yok mu? Konuyla ilgili İşte detaylar… 

Uyku apnesi ehliyet almaya engel mi? Uyku apnesi olana ehliyet yok mu? Resmi açıklama geldi

Uyku apnesi olan ehliyet alamaz mı? Uyku apnesi ehliyet yenilenmez mi? Bu soruların cevapları uyku apnesi olanların ehliyet alamayacağı iddiaları sonrası merak ediliyor. Uyku apnesi sorunu yaşayan ve ehliyet almak isteyenleri tedirgin etti. Uyku apnesi ehliyet konusuyla ilgili Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) bir açıklama yaptı. Peki, uyku apnesi ehliyet almaya engel mi? Uyku apnesi olan ehliyet yok mu? Konuyla ilgili İşte detaylar… 

Uyku apnesi ehliyet almaya engel mi? Detaylar

DMM, Kara Yolları Trafik Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldığı iddialarını yalanlayarak, uyku apnesi tanısı konan kişilerin ehliyet alamayacağı ve ehliyetini yenileyemeyeceği iddiasının manipülasyon içerdiğini açıkladı.

Uyku apnesi ehliyet almaya engel mi?

“Güncel bir değişiklik söz konusu değildir”

Yönetmeliğin 7. maddesinin hatırlattığı açıklamada, “Uyku apnesinin kontrol altına alındığı  veya tedavi edildiği; doktor heyeti tarafından tespit edilen kişilere sürücü belgesi verilebileceği açıkça belirtilmiştir. Yönetmelikte güncel bir değişiklik söz konusu değildir.” denildi. 

Uyku apnesi, ehliyet
Fotoğraf: Pixabay, yapay zeka tarafından oluşturulmuştur.

DMM’nin uyku apnesi - ehliyet konusuyla ilgili açıklaması şöyle;

“Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli bir değişiklik yapıldı. Uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek.” iddiası manipülasyon içermektedir.

Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair usul ve esaslar; Sürücü Adayları Ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik kapsamında belirlenmiştir.

Yürürlükte olan yönetmeliğin 7. maddesi kapsamında; ağır derecede veya orta derecede uyku apnesi olanlar ile birlikte gündüz uyuklama hali tespit edilenler kişilerin tedavi görmeden sürücü belgesi alamayacakları, ancak uyku apnesinin kontrol altına alındığı veya tedavi edildiği; doktor heyeti tarafından tespit edilen kişilere sürücü belgesi verilebileceği açıkça belirtilmiştir.

Yönetmelikte güncel bir değişiklik söz konusu değildir.

Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik yapılan paylaşımlara itibar etmeyiniz.”

Uyku apnesi; genellikle üst solunum yolunu içeren hava yollarının tıkanması nedeniyle uyku sırasında solunumun tekrar tekrar kesilip geri başlamasına denir.

Etiketler: Uyku apnesi, Ehliyet, DMM