Ev sahipleri artık kiracıları evden çıkaramayacak! Kira sözleşmelerine dair beklenen açıklama geldi!

Kiracı ve ev sahibi milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kritik açıklama geldi. Kiracıların uzun bir süredir merakla beklediği o gelişmeye dair açıklama yapıldı. Artık konut ve işyeri sahipleri, kiracıları çıkaramayacak. İşte detaylar…

Ev sahipleri artık kiracıları evden çıkaramayacak! Kira sözleşmelerine dair beklenen açıklama geldi!

Milyonlarca ev sahibi ve kiracı, uzun bir süredir bu açıklamanın gelmesini bekliyordu. Milyonları çok yakından ilgilendiren bu açıklama, akıllardaki soru işaretlerini de giderdi. Kira sözleşmelerine dair gelen son dakika açıklaması ile sözleşme bitimlerinde ev sahiplerinin kiracılarını evden çıkarıp çıkaramayacakları sorusu da çözüme kavuştu. Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, konut ve işyeri kiralarında sözleşme süresi bittiğinde, sözleşmelerin kendiliğinden sona ermediğine dikkat çekti. Yeniocak açıklamasında, sözleşmelerin 1 yıl uzaması nedeniyle ev sahiplerinin, kiracıları çıkaramayacaklarını belirtti.

Sözleşme Süresinde Hesaplama Nasıl Yapılıyor?

Ev sahipleri artık kiracıları evden çıkaramayacak! Kira sözleşmelerine dair beklenen açıklama geldi! - Resim : 1

Doç. Dr. Umut Yeniocak yaptığı açıklamada, kiracının çıkmak istemesi durumunda sözleşme süresinin bitiminden en az 15 gün önce ev sahibini bilgilendirmesi, sürenin sonunda ise sözleşmeyi sona erdirmesi gerektiğini ifade etti. Bir kiracının sözleşme süresi bitmeden önce yıl ortasında evden çıkmak istemesi durumunda, yaklaşık 3 kira tutarında tazminat ödemesi gerektiğini belirten Yeniocak, ev sahiplerinin de kiracıyı sebepsiz yere çıkarma hakkının sözleşme başladıktan 12 yıl sonra mümkün hale geldiğini ifade etti. Yeniocak bu formülün “sözleşme süresi + 10 + 1” şeklinde olduğunu dile getirdi.

Yeni Ev Sahibi Kiracıyı Evden Çıkarabilir Mi?

Yeniocak yaptığı açıklamada kira bedelinin başlangıçta belirlenmesinde bir sınırlama olmadığını ancak daha sonra yapılacak kira artışlarının 12 aylık TÜFE oranları ile sınırlı olduğunu hatırlattı. Yeniocak, bu uygulamanın da 1 Temmuz 2023 itibariyle, TÜFE oranı daha fazla bile olsa artış oranının %25 ile sınırlı kalacağını söyledi. Yeniocak öte yandan, kiracıların karşılaştığı “evin satışa çıkarılması” sorununa ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Yeniocak, içerisinde kiracı bulunan konut ya da işyerinin satışması halinde, geçerli olan kira sözleşmesinin yeni maliki de bağladığını belirtti. Yeniocak konuya ilişkin açıklamasında, “Yeni malik de eski malik gibi ‘ihtiyacım var’ ya da ‘esaslı imar değişikliği/inşaat yaptıracağım’ gibi gerekçelerle kiracının çıkmasını isteyebilir” dedi. Yeniocak, mahkeme kararı olmadan kiracının zorla çıkarılamayacağını da ifade etti.

Etiketler: kira sözleşmesi