Dünya Sağlık Örgütü Maymun çiçeği virüsünde acil durum ihtimali! İkinci kez yapılan toplantıda...

Dünya Sağlık Örgütü maymun çiçeği virüsü ile ilgili alınan tedbirleri yeterli bulmadı. İlk kez gerçekleştirilen toplantı üzerine acil durum ilan edilmesini gerektirecek bir ihtimal için ikinci kere toplanıldı. Risk durumunu değerlendirmek için yapılan bu toplantıda neler konuşuldu? Detaylar haberimizde…

Dünya Sağlık Örgütü Maymun çiçeği virüsünde acil durum ihtimali! İkinci kez yapılan toplantıda...

Maymun çiçeği virüsü ile ilgili görüşmelerin gerçekleştiği ilk toplantı 23 Haziran tarihinde yapılmıştı. Komite riski durumunu yeniden gözden geçirebilmek için ikinci kere bir araya geldi. Yapılan toplantıda dikkat çeken isimler arasında Dünya Sağlık örgütünün eski Bağışıklık ve Aşılar Departmanı Direktörü olan Dr.Jean M.Bele oturumu yöneten kişi oldu.

Bulaşma Hızı Beklenenden Daha Fazla!

Toplantının detaylarında genel direktör Dr.Tedros Avrupa'daki hızlı yayılıma değindi dünya geneline bakıldığında maymun çiçeği virüsü beklenenden daha hızlı hareket ediyor. 71 farklı ülkede yayılım gösteren bu virüs 14 bin üzerindeki kişiye bulaşmış durumda. Gelinen noktada Dr.Tedros: "Virüsün ulaştığı ülke sayısı daha çok yayılım gösteriyor. Artan vakalar da göz önünde bulundurulduğunda bu hızlı yayılımdan dolayı endişeliyim" dedi.

Alınan Tedbirler Yeterli mi?

Dünya Sağlık Örgütü Maymun çiçeği virüsünde acil durum ihtimali! İkinci kez yapılan toplantıda... - Resim : 1

Toplantının gündem maddelerinden en önemli olanı ise alınan tedbirlerin yeterli olup olmadığı idi. Genel tabloya bakıldığında vakalardaki artışın düştüğü bazı bölgeler bulunuyor. Ancak ilk defa görülen 6 ülkenin saha listeye eklenmesi bu durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Afrika ülkelerindeki virüsün yayılım hızı paylaşılan bilgiler doğrultusunda net bir sonuca ulaştırmadığını ifade eden Dr.Tedros: " Hastalığın bu kadar yayılmasına neden olan önemsenmemiş ve gerekli tedbirlerin kontrollü bir şekilde ele alınmamış olmasıdır" dedi.

Nihai Hedef Halkın Sağlığı!

İlerleyen dönemde maymun çiçeği virüsünün küresel bir risk oluşturma ihtimalini ortaya koyan Dr. Tedros:" Gelinen noktada salgın hastalığın uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu olarak ilan edilmesi durumu farklı etkenleri de göz önünde bulundurmayı gerektirir. Sonuçta hedeflenen halkın sağlığını korumak diyerek" ekledi.

Acil Durum İlan Edilecek mi?

En çok merak edilen soru ise yapılan toplantı neticesinde ve yapılan açıklamalar sonucunda maymun çiçeği salgınının komite tarafından Halk Sağlığı Acil Durumu ilan edilip edilmeyeceği oldu. Konu üzerine net bir açıklama komiteden gelmezken Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Komitesi aldığı kararı net bir şekilde açıklayacak. Son durumu, uluslararası anlamda acil durum ilan edilip edilmemesi gerektiğini dünya kamuoyuna duyuracak.

Etiketler: maymun çiçeği