Aşırı sıcak günlerde su içmek için susamayı beklemeyin! Uzmanlar'dan kritik uyarı: Kahve, çay ve gazlı içeceklerden uzak durun!

Son günlerde dünyayla birlikte ülkemizde etkisi altına alan aşırı sıcaklarla herkesi etkliyor. Bu günlerde suyun önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, yaptığı açıklamada önemli bilgiler verdi.

Aşırı sıcak günlerde su içmek için susamayı beklemeyin! Uzmanlar'dan kritik uyarı: Kahve, çay ve gazlı içeceklerden uzak durun!

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, Sıcaklık ve nem artışıyla vücut ısısında görülen yükselmenin başta beyin olmak üzere diğer hayati öneme sahip organları da olumsuz etkilediğini söyledi. Bayram, “Özellikle yaz aylarında daha da önemli hâle gelen sıvı takviyesi, hayati bir öneme sahip. Terleme ile vücutta sıvı, mineral ve elektrolit kaybı görülüyor. Sıvı ve mineral kaybını önlemek için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli. Su içmek için susamayı beklemeyin” dedi.

Sıcaklık ve nem artışıyla vücut ısısında görülen yükselmenin başta beyin olmak üzere diğer hayati öneme sahip organları da olumsuz etkilediğini söyleyen İstanbul Gelişim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, “Özellikle yaz aylarında daha da önemli hâle gelen sıvı takviyesi, hayati bir öneme sahip. Terleme ile vücutta sıvı, mineral ve elektrolit kaybı görülüyor. Sıvı ve mineral kaybını önlemek için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli. Su içmek için susamayı beklemeyin” dedi.

Bayram, “Metabolizma, artan vücut ısısını terleme ile dengede tutmaya çalışsa da aşırı sıcak havalarda yeterli olamıyor. Artan vücut ısısı da başta beyin olmak üzere diğer hayati öneme sahip organlara olumsuz yönde etki ediyor. Tüketilen besinlere oldukça dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle kronik hastalığı bulunanlar, yüksek sıcak havalarda beslenmelerine daha çok dikkat etmeli” uyarılarında bulundu.

Bayram, kahve, çay ve gazlı içeceklerin su tüketme eğilimini azalttığı için, bu içeceklerin vücutta sıvı kaybının yerini dolduramayacağının altını çizdi.