Çiftçilerin acele etmesi gerekiyor! ÇKS kayıtları için son gün yaklaştı! Sakın son haftaya bırakmayın, yoğunluk olacak!

Çiftçileri pek çok alanda destekleyen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destek vermek için şart koştuğu Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) destek almak için yapılacak olan başvurunun son tarihi kesinleşti.

Çiftçilerin acele etmesi gerekiyor! ÇKS kayıtları için son gün yaklaştı! Sakın son haftaya bırakmayın, yoğunluk olacak!

Gübreden mazota; tarım yapandan besicilik yapana kadar üretimini her alanında yer alan kesimi destekleyen programlar ve projeler geliştiren Tarım ve Orman Bakanlığı, özellikle son süreçte geliştirdi program ve projelerden yararlanmak isteyen vatandaşların Çiftçi Kayıt Sistemi’ne ya da kısa adıyla ÇKS’ye kayıt olma zorunluluğunu getirdi. Bu sayede üretimin takibini mümkün kılan Tarım ve Orman Bakanlığı, ÇKS kayıtlarının son gününü de açıkladı.

Geçtiğimiz aylarda kolaylık olabilmesi için ÇKS kayıtlarını e-Devlet Kapısı üzerinden kısa süreliğine açan Tarım ve Orman Bakanlığı, kayıtlarını online olarak gerçekleştiremeyen çiftçiler için de müdürlükleri üzerinden kayıt almaya başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ÇKS kaydını zorunlu tutmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan hem kaydın son gününü hem de kayıt için gerekli olan belgeleri kamuoyu ile paylaştı.

ÇKS KAYITLARI İÇİN SON GÜN BELLİ OLDU

Çiftçilerin acele etmesi gerekiyor! ÇKS kayıtları için son gün yaklaştı! Sakın son haftaya bırakmayın, yoğunluk olacak! - Resim : 1

Çiftçilerin kayıtlı bir şekilde üretim yapabilmesi ve üretimin takip edilebilmesi açısından hayata geçirilmiş olan ÇKS, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca destek almak isteyen tüm çiftçilere zorunlu tutuldu. Zorunluluğun devam ettiğini hatırlatan Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ÇKS’ye kayılar için son günün 31 Aralık 2022 tarihi olduğunu hatırlatarak, çiftçilere şu çağrıda bulundu:

“Odalara başvuru yapmayan çiftçilerimizin yıl içerisinde mazot, kimyevi gübre, yem bitkileri, fark ödemesi gibi tarımsal faaliyetlere ilişkin desteklemelerden yararlanmaları mümkün değil. Doğal afetlerde oluşan zararlarda, kredi borçlarının ertelenmesi veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklerden yararlanabilmesi için 31 Aralık tarihine kadar mutlaka bağlı oldukları odaya giderek tarım alanlarının beyanı ve odaya kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir.”

ÇKS KAYITLARI İÇİN İL VE İLÇE MÜDÜRLÜKLERİNE BAŞVURU YAPMAK GEREKİYOR

ÇKS kayıtlarının bizzat il ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri üzerinden yapılması gerektiğini hatırlatan Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, çiftçileri son haftada yaşanabilecek yoğunluk nedeniyle bir an önce başvuru yapmaları noktasında uyardı. ÇKS kaydı için belgelerin odalar aracılığıyla temin edilebileceğini hatırlatan Doğan, istenilen belgeleri ise, şu şekilde sıraladı:

“Bağlı olunan ziraat odasından alınacak aktif üye kaydı belgesi, ekim yapılan ürün ve parselini gösteren belge, T.C. kimlik kartı, 2 adet fotoğraf, köyün, parselin ve ekilecek ürünün gösterildiği belge.”