Bu haberi okumadan araç almayın! Otomobil piyasasında hareketlilik tarihi belli oldu! Galericiler, otomobil fiyatlarının düşeceği tarihi açıkladı!

Emlakçılar Oto Galericiler ve İş Takipçiler Odası Başkanı İsmail Çağlar, 2023 yılı öncesinde araç alınacak olan doğru zamanı açıkladı. Başkan Çağlar, banka kedileri ile ilgili de konuştu.

Bu haberi okumadan araç almayın! Otomobil piyasasında hareketlilik tarihi belli oldu! Galericiler, otomobil fiyatlarının düşeceği tarihi açıkladı!

Her zamankinden farklı olarak sadece enflasyonist ve dolar/TL hareketliliği kaygılardan etkilenmeyen otomotiv sektöründe pandemiden bu yana bir de tedarik zinciri krizi etkileri görülmeye başladı. Bu yıl başlayan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın tetiklediği çip krizinin de bu durumlara ek olarak baş göstermesi, otomobil piyasalarını hızla artıran ve alışverişi de ters orantılı olarak hızla düşüren konular oldu. Tüm bunların sonucu olarak Özel Tüketim Vergisi ya da kısa adıyla ÖTV indirimi bekleyen vatandaş, beklediğini de alamadı.

Beklenen ÖTV indiriminin gelmeyecek olması, birinci ve ikinci el araç sektöründeki hareketliliği yeniden başladı. Durağan otomotiv sektörünü yeniden hareketlendirmeye başlayan ÖTV indirimi yerine ÖTV matrahı düzenlemesinin yapılacak olması, araç fiyatlarında istenilen indirimin gerçekleşecek olmaması nedeniyle özellikle ikinci el araç sektörüne talebi artırdı. Bu talebe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Emlakçılar Oto Galericiler ve İş Takipçiler Odası Başkanı İsmail Çağlar, araç almak için doğru zamanı açıkladı.

YILBAŞINDAN SONRA FİYATLAR ARTABİLİR

Bu haberi okumadan araç almayın! Otomobil piyasasında hareketlilik tarihi belli oldu! Galericiler, otomobil fiyatlarının düşeceği tarihi açıkladı! - Resim : 1

Her ay daha da fiyatlanan sıfır otomobillerin etkisiyle fiyatları günden güne artan ikinci el araç piyasasında hareketliliğin yeniden başladığına dikkat çeken Emlakçılar Oto Galericiler ve İş Takipçiler Odası Başkanı İsmail Çağlar, “Kötü bir durumda değiliz. 3-5 aydır ÖTV yönünde yapılan indirim dedikoduları çıkmıştı. Bundan dolayı insanlar alışveriş yapmakta geri durmuştu. Son olarak Bakan beyin açıklamaları sonrası, tekrar hareketlilik başladı. Yılbaşına doğru hareketliliğin daha da artacağını düşünüyorum. Çünkü yılbaşından sonra fiyatların bir tık daha artacağı düşüncesi var. Şu anki piyasadan esnaflar ve müşterilerimiz, kendi ceplerine uygun bulduğu yerlerden araçlarını almalarını tavsiye ediyorum” diyerek, araç alacak olan vatandaşların beklememesi yönünde çağrı yaptı.

Banka kredilerinin sektörü yavaşlattığına dikkat çeken Başkan İsmail Çağlar, “Şu anda krediler yüksek ve çok az miktarda verildiği için alışveriş çok yavaş gitmekte. Kredi faiz oranlarının düzenlenmesi lazım. Bazı kooperatiflerin de emlakçı, galericiler ve rent a car ile uğraşanlara kredi vermiyorlar. Bununla ilgili de çalışma olması lazım. Bizim esnaflarımız gerçekten zor durumda. Yeni işyeri açan esnaflarımızın bu krediye çok ihtiyacı var. Başka meslek dalları için kooperatiflerin kredi çalışmaları var ama bizim sektöre verilmiyor. Bununla alakalı devletimizden yardım istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

OTOGALERİCİLERDEN BANKALARA ÇAĞRI

Emlakçılar Oto Galericiler ve İş Takipçiler Odası Başkanı İsmail Çağlar’ın ardından 25 yıllık oto galerici Mustafa Şahin de çarpıcı açıklamalarda bulundu. İkinci el araç piyasasındaki durgunluğun temel sebebini kamuoyu ile paylaşan Şahin, bankalara çağrıda bulundu. Kredi faizlerinin yüksekliği nedeniyle otomobil sektöründe satışların bir dönem durma noktasına geldiğini söyleyen Şahin, hareketliliğin yeniden başladığını belirterek, şu şekilde konuştu:

“Kredi durumu bunu çok etkiliyor. İnsanlar kredi alamıyorlar. Bu fiyatlara zamanla alışılacak, uyum sağlanacağını düşünüyorum. Her insan evinde ne şekilde olursa olsun bir arabası olsun istiyor. Bu nüfus çoğaldıkça da bu araba ihtiyacı bitmez. Nasıl gayrimenkul lazımsa, herkese de bir araba ihtiyaç. Bundan kaçış yok. Önemli olan esnaf ve toplum olarak bu güncel fiyatlara uyum sağlamamız.”