Bir süredir çalışanlar, gelir vergisi düzenlemesi bekliyordu! Hazine ve Maliye Bakanlığı yayınladı! Artık, tek işverenden alınan ücretler vergiye tabii!

Sendikaların uzunca süredir gündeminde olan gelir vergisi düzenlemesine ilişkin ilk düzenleme gerçekleştirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, çift maaşı olanların kümülatif matrah dikkate alınarak tek gelir vergisi ödemesine karar verdi.

Bir süredir çalışanlar, gelir vergisi düzenlemesi bekliyordu! Hazine ve Maliye Bakanlığı yayınladı! Artık, tek işverenden alınan ücretler vergiye tabii!

Son dönemlerde hem çalışan hem de işveren sendikalarının üzerinde orta bir görüş birliğine vardığı gelir vergisi düzenlemesi kapsamında sektör, vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesini ve yıllık enflasyon artışına oranla belirlenmesini istiyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ‘makul’; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ise ‘masraflı’ bulduğu gelir vergisi konusunda ilk düzenleme geçtiğimiz gün gerçekleştirildi.

Daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ‘maliyeti yüksek’ diyerek, düzenlemeye kapısını gelir vergisinde önemli bir gelişme yaşandı. Özellikle yıl içerisinde iş değişikliği gerçekleştiren ve çift maaş alan kişilerin ödemesi gereken gelir vergisinde düzenlemeye giden Hazine ve Maliye Bakanlığı, çalışanın üzerindeki fazla gelir vergisi yükünü almak için harekete geçti.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI, GELİR VERGİSİNDE İLK ADIMI ATTI

Bir süredir çalışanlar, gelir vergisi düzenlemesi bekliyordu! Hazine ve Maliye Bakanlığı yayınladı! Artık, tek işverenden alınan ücretler vergiye tabii! - Resim : 1

Geçtiğimiz gün Resmi Gazete’ye ilan veren Hazine ve Maliye Bakanlığı, “Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” başlıklı düzenlemeyi kamuoyu ile paylaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği düzenlemeye göre; genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri tek işveren sayılarak, ücret gelirlerinin kümülatif matrah dikkate alınarak tevkif suretiyle vergilendirilmesine karar verildi. Bu kapsamda daha önce kamu görevlilerinin beyanname vermesini esas alan düzenleme, yeni düzenlemeyle birlikte tarihe karıştı. Artık herhangi bir beyanname vermesine gerek olmayan kamu görevlilerinin hem başka bir kuruma transfer olmalarında hem de başka bir kurumdan ek gelir elde etmelerinde ekstra vergi ödemek yerine tek işverenden aldıkları ücret doğrultusunda gelir vergisi ödeyeceği öğrenildi.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI, DÜZENLEME KAPSAMINA ÖZEL SEKTÖRÜ DE ALDI

Aynı takvim yılı içerisinde birden fazla işverenden ücret geliri elde eden özel sektör çalışanlarını da kapsayan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi kapsamında işveren değişikliğinin yapılması halinde işçinin talebi ve işverenin onayı olması şartıyla, gelirin kümülatif matrah üzerinden tek bir işyerindeki gelir seviyesinden ödenmesine karar verildi. Öte yandan yıllık beyanname verilmesi halinde de kümülatif matrahın dikkate alınarak, ödenecek olan gelir vergisinin bu miktar üzerinden belirlenmesinin de önü açıldı.