Bakanlık açıkladı: EYT yasasında yanılgı milyonlara mal olabilir: Prim ve yıl şartı kaldırılmadı!

Çalışanlar için büyük müjde geldi. SSK ya da Bağ-kur'lu olarak çalışma yaşantısı bulunanların erken yaşta emekli olabilmelerini sağlayacak o yasa geçerli oluyor. Burada kişinin gün sayısı ve primi ön plana çıkıyor. Genç yaşta emekli olabilmek için yapılması gerekenler tüm detayları ile haberimizde…

Bakanlık açıkladı: EYT yasasında yanılgı milyonlara mal olabilir: Prim ve yıl şartı kaldırılmadı!

Erken emeklilik sürecini başlatmak isteyenlerin durumu daha da netleşiyor. Yasal olarak emeklilikte yaş sınırı ortadan kalktığı anda 40’lı yaşlarda emekli olabilmek artık mümkün hale geliyor. Aktif çalışma yaşantısı bulunanlar, uzun süredir EYT tasarısı ile ilgili detayları merak edenler için detaylar gün yüzüne çıkıyor.

EYT yasa tasarısında sona gelindiği ifade edilirken pek çok kişi prim ve gün şartını karşıladığı anda erken yaşta emekli olabilecek bunun için hazırlıklar başlatıldı. Milyonlarca çalışan emekli olabilmek için o yasanın tamamı ile yürürlüğe girmesini bekliyor. Bu süreçte yasa aktif olarak yer almaya başladığı andan itibaren 45 ile 50 yaş arasındaki çoğu vatandaş emeklilik yaşantısına geçebilecek.

 ERKEN EMEKLİLİKTEN KİMLER YARARLANACAK?

Erken emeklilik sürecinde yaşa takılmadan kişinin emekli olabilmesi için 20 yıllık sigortalılığı bulunması gerekiyor. Bu kapsamda belirli bir prim ödenmiş olması şartı da aranıyor. Prim ödemeleri yapılan kişiler yasa ile sunulan tüm şartları yerine getirdiği anda erken emekli olabiliyor. Çalışma yaşantısı devam ederken yaşanan sağlık sorunlarından dolayı aksatılan günler içinde özel bir başvuru yapılması gereklidir.

 SAĞLIK PROBLEMİ OLANLAR NE YAPMALIDIR?

Bakanlık açıkladı: EYT yasasında yanılgı milyonlara mal olabilir: Prim ve yıl şartı kaldırılmadı! - Resim : 1

Yazılı bir beyan ile dilekçe hazırlanıyor. Ardından kişinin sağlık kontrolü ve detaylı belgelendirmeler sunuluyor. Son aşamada kurul tarafından karar verilmesi kalıyor. 180 bin günlük primi bulunan kişiler ancak bu faydadan yararlanabiliyor. Sağlık sorunları nedeniyle bir süre çalışma yaşantısından uzak kalmış kişilerin malulen emekli olabilmesi mümkün oluyor. Malulen emekliliği başlatacak hastalıklar arasında kanser başta olmak üzere hayati tehlikesi bulunan, çalışamayacak güçsüzlükte olan kişiler malulen emekli sayılıyor.

 ERKEN EMEKLİLİKTE O ŞARTA DİKKAT!

Erken emeklilik süreci ile ilgili tüm detaylar açıklandı. EYTliler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Aralık ayına işaret etti. Konu üzerine son bir açıklama ise Bakanlıktan geldi. Vedat Bilgin “EYT'de 1999 yılı öncesi ve 5000 prim şartını kaldırmıyoruz” dediği konuşmasında “kadınlar için 20 erkekler için 25 yıl şartı yerine getirilirse ancak bu kanundan istifade edebilecekler” diyerek ekledi.

Etiketler: EYT, erken emeklilik