Asgari Ücret ile Birlikte İşsizlik Maaşları ve Prim Borçlanmaları Arttı! İşsizlik Maaşı Temmuz 2022

Asgari ücret çalışanlarının baskıları sonucunda zamlanan asgari ücret ile birlikte işsizlik maaşı tutarları, prim borçlanmaları ve sağlık primleri de arttı. Güncel tutarlar, yetkili kurumlar tarafından açıklandı. İşte asgari ücret ile birlikte artan ödeme kalemlerine ilişkin ayrıntılar…

Asgari Ücret ile Birlikte İşsizlik Maaşları ve Prim Borçlanmaları Arttı! İşsizlik Maaşı Temmuz 2022

Geride bıraktığımız senenin son çeyreğinde üst seviyelere ulaşan döviz kurları ile altın fiyatları, gündelik hayat akışına da yüksek oranlı zamların yansımasına sebep oldu. Ek olarak giderek yükselen enflasyon ile birlikte, vatandaşların alım güçleri düştü ve nakde olan ihtiyaçları arttı.

Vatandaşların içlerinde bulundukları zorlu ekonomik şartlara karşı önlem alan hükümet yetkilileri, ocak ayında açıkladıkları asgari ücret zammı ile bir ilke imza atarak, ilk kez yüzde 50’nin üzerinde bir zam duyurdu. Yüzde 50,5’lik zam oranı ile tarihe geçen asgari ücret zammı, vatandaşların yüzlerini güldürse de artmaya devam eden enflasyon ve diğer olumsuz ekonomik gelişmeler, zammın kısa süre içerisinde erimesine sebep oldu.

Normal şartlarda senede bir kere zamlanan asgari ücret, mevcut olumsuz gelişmeler çerçevesinde bir kez daha zam aldı ve söz konusu zam oranı haziran ayının sonunda yüzde 30 olarak açıklandı.

Asgari ücrete yüzde 30 oranında zam yapılması ile birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödeme kalemlerinde de birçok değişiklik oldu. Başta işsizlik maaşı olmak üzere, prim borçlanma tutarları ve sağlık primleri arttı.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Oldu?

Asgari Ücret ile Birlikte İşsizlik Maaşları ve Prim Borçlanmaları Arttı! İşsizlik Maaşı Temmuz 2022 - Resim : 1

İşsizlik maaşı, çalışanın SGK’ya bildirilmiş olan 4 aylık kazancına dayanarak hesaplanmaktadır. Çalışana ödenecek olan işsizlik maaşı tutarları, brüt asgari ücretin asgari yüzde 40’ı azami ise yüzde 80’i olmak zorundadır.

Asgari ücretin zamlanması ile birlikte tekrar hesaplanan işsizlik maaşı tutarları, vatandaşlara duyuruldu. Buna göre çalışanlara ödenecek olan asgari tutar 2 bin 588 TL, azami tutar ise 5 bin 176 TL olarak belirlendi.

Prim Borçlanmaları Arttı!

Asgari ücretin zamlanması ile birlikte artan ödemelerden birisi de prim borçlanmaları oldu. Asgari ücretin yüzde 32’si olarak hesaplanan alt borçlanma tutarı 2 bin 70 TL, asgari ücretin yüzde 32’sinin 7,5 katı olarak hesaplanan üst borçlanma tutarı ise 15 bin 530 TL olarak belirlendi.

Sağlık Primleri Yeniden Hesaplandı!

Aylık geliri yeni asgari ücretin yüzde 3’ünden fazla olan vatandaşların, temmuz ayından itibaren 194 TL tutarında sağlık primi ödemesi yapmalarına karar verildi.