Asgari ücret, 3600 ek gösterge ve EYT’den sonra sırada onlar var! Borçlanma sorunu çözülecek mi?

Son dönemlerde Türkiye’nin gündeminde asgari ücret zammı, 3600 ek gösterge ve EYT konuları yer alıyor. Hükümet kanadında bu alanlarda çalışmalar devam ederken, şimdi sırada staj mağdurları yer almaya başladı. Staj mağdurları, borçlanma imkanı talep ediyor.

Asgari ücret, 3600 ek gösterge ve EYT’den sonra sırada onlar var! Borçlanma sorunu çözülecek mi?

Asgari ücrete Aralık 2021’de, 2022 yılı için %50,5 oranda zam yapıldı ve bununla birlikte asgari ücret 4 bin 253 TL’ye yükseldi. Ancak 2022 yılında enflasyonun hızla artmasıyla birlikte asgari ücret de yetersiz kalınca, asgari ücrete yıl içinde ikinci zam talebi gündeme gelmeye başladı. Geçtiğimiz aylarda bu konu önce rafa kaldırılmış olsa da Temmuz ayında asgari ücrete ek zam yapıldı ve asgari ücret 5.500 TL’ye yükseldi. Bununla birlikte Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT için de yılsonuna kadar çözüm getirileceğini dile getirdi. Çalışmalar devam ederken, staj mağdurları da borçlanma taleplerini gündeme getirmeye başladı.

Staj Mağdurlarından Borçlanma Talebi

Çalışma Bakanlığı’nın şimdilerde en önemli gündem maddesi olarak EYT konusu ön plana çıkıyor. EYT düzenlemelerine ilişkin çalışmalar devam ederken, bu düzenlemelerin en geç Ocak ayında bitmesi ve Meclise gelmesi bekleniyor. Daha sonrasında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuya ilişkin açıklama yapması bekleniyor. EYT konusunda düzenleme çalışması beklenirken, staj mağdurları da harekete geçti ve borçlanma taleplerini dile getirmeye başladı.

Staj Mağdurlarının Sorunu Çözülecek Mi?

Asgari ücret, 3600 ek gösterge ve EYT’den sonra sırada onlar var! Borçlanma sorunu çözülecek mi? - Resim : 1

Lise ve üniversite dönemlerinde staj yapan vatandaşlar da EYT ile ilgili beklentiye girdi. Bakan Vedat Bilgin’in açıklamaları heyecan yaratırken, lise ve üniversite dönemlerinde staj yapanlardan da talep geldi. Sayıları binleri aşan staj mağdurları, borçlanma imkanı talep ediyor. Bakan Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında Türkiye’deki emekçilerin her türlü sorununun masalarında çözülmeyi bekleyen bir dosya olarak durduğunu ve bu dosyaların 2022 yılsonuna kadar çözüme kavuşturulacağını söylemişti.

“Staj Dönemleri Sigorta Başlangıcı Sayılsın”

Staj dönemi, çıraklık sürelerinin de sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesini isteyen staj mağdurları, bu yöntem ile EYT ile birlikte emekli olmanın yollarını arıyor. Lise ve üniversite yıllarında yapılan stajlarda kısa vadeli olarak sigorta primleri ödeniyor. Ancak staj dönemlerinde, staj yapanların emekli olmasını sağlayacak olan uzun vadeli sigorta kollarına prim yatırılmıyor. Binlerce vatandaş, bu nedenle stajların da sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesini talep ediyor.

Etiketler: borçlanma, eyt, staj