20'lik diş çıkarma yaşı ne zamandır?

Yirmilik diş çıkarma yaşı ne zamandır, yazımızda belirttik. Sizler de 20'lik diş çıkarma yaşını merak ediyorsanız sayfamızı inceleyebilir; yirmilik diş çıkarma yaşı ve zamanı hakkında sayfamız üzerinden bilgi alabilirsiniz.

20'lik diş çıkarma yaşı ne zamandır?

20'lik diş çıkarma yaşı ağırlıklı olarak 18 - 20 yaş arasındadır. Yirmilik dişin çıkmasına bağlı pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler yirmilik dişin çıkış zamanı ve şeklini değiştirebilir.

Yirmilik Diş Ne Zaman Kaç Yaşında Çıkar

Yirmilik diş çıkma zamanı bazen gecikmekte olup kimi zaman otuz yaşlarında hatta sonrasında bile çıkabilir. Çünkü büyük azı dişleri ağırlıklı olarak 20 yaş civarında çıkar. Doğru çıkmaları durumunda çiğneme fonksiyonu iyi hale getiren 20'lik yaş dişleri, ters ya da çapraz şekilde çıkabilir. Sancılı süreçlere yol açabilen 20’lik yaş dişlerinin problemli şekilde çıkması durumunda cerrahi müdahale gerekebilir.

20'lik Yaş Dişin Çıkmasını Etkileyen Faktörler Hangileridir? 

20'lik diş çıkarma yaşı ne zamandır? - Resim : 1

20'lik yaş dişinin çıkmasını etkileyen faktörlerden bazıları şunlardır:

  • Kişinin genetik mirası 20'lik dişlerin ne zaman ve ne şekilde çıkacağı üzerinde doğrudan etkili olmaktadır.

  • Diş sağlığına verdiğiniz öneme göre yirmilik dişlerin çıkma zamanı da değişkenlik gösterir.

  • Diş etlerinde diş yapısında sağlık problemi olan kişilerin yirmilik dişleri daha geç ve sorunlu şekilde çıkabilmektedir.

  • Yetersiz ve düzensiz beslenme sonucu da yirmilik dişlerin çıkışını geciktiren önemli faktörler arasında yer alır.

  • Sigara alkol gibi zararlı alışkanlıklar dış yapısının genel sağlığını bozarak çeşitli tahribatlara sebep olabilir.

  • Yirmilik dişlerin doğal zamanda çıkmamasının yanı sıra yanlış açıyla büyümesine neden olabilir.

  • Çene darlığı mevcut dişlerde çarpıklık oluşturarak yirmilik dişlerde doğru pozisyonda çıkma fırsatı oluşturmayabilir. Bu gibi durumlar da  zorlu, sancılı süreçlere neden olabilir.

Yirmilik Diş Herkes te Çıkar mı?

20'lik dişler genel olarak herkeste çıkar. İnsan vücudunda büyüyen son dişler yirmilik dişler olup bazı zamanlarda gömülü şekilde kalmaktadır. Dişin gömülü olarak kalması ağız içindeki diğer dişlerle aynı boyuta ulaşsa bile diş etinin saklanarak ağız içinin yüzeyine patlamaması anlamı taşır. Bu durumu yaşayan kişiler 20'lik dişlerin çıkmadığını düşünse de bu kişilerde yirmi yaş dişi bulunur. Yirmi yaş dişlerinin gömülü kalması mevcut dişlerde boşluk bulunamamasından kaynaklanabilir. Diş sağlığını düşünen, dişlerine iyi bakan, ağız sağlığını koruyan kişiler genetik açıdan güçlü dişlere sahip olan kişilerde 20'lik diş çıkarma yaşı genellikle gömülü şekildedir.