Yaşlılara ayda 7.445 TL destek: İşte başvuru şartları ve süreci

Şartları sağlayan yaşlılara 2 bin 348 lira 65 yaş aylığı, 5 bin 97 lira evde bakım desteği veriliyor. Ücretsiz ulaşım, sağlık gibi imkanlar da var.

Yaşlılara ayda 7.445 TL destek: İşte başvuru şartları ve süreci

Yaşlılara yönelik ülkemizde hem maaş gibi nakdi destekler hem de ücretsiz hizmetler bulunuyor. Bu destekler arasında 65 yaş aylığı ve evde bakım parası dikkat çekiyor. Şartları sağlayanlar, iki aylıktan da yararlanabiliyor. İşte yaşlılar için öne çıkan destekler: 

65 YAŞ AYLIĞI

Halen 65 yaş üstü muhtaç vatandaşların aylık ödeme alma imkanı bulunuyor. Memur maaş katsayısındaki artışla yılda 2 kez zamlanan bu ödemenin tutarı 2 bin 348 lira 30 kuruşa yükseldi. Bu aylık; 65 yaşını dolduran, nafaka bağlanmamış olan veya nafaka bağlanması mümkün olmayan, kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda iaşe ve ibateleri dahil olmak üzere sürekli bakımı yapılmayan veya yaptırılmayan, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre harçlık almayan, yurt içi-yurt dışı ayrımı yapılmaksızın sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, uzun vadeli sigorta kollarına tabi olacak şekilde çalışmayan kişilere bağlanıyor. Ayrıca bir gelir sınırı da bulunuyor. Burada 65 yaş üstü kişinin kendisinin ve eşinin gelirine bakılıyor. Kişi başına düşen gelir asgari ücretin net tutarının 1/3'ünden az çıkarsa aylık bağlanıyor. Bu gelir sınırı da asgari ücretteki artışla yükseldi. Kişi başına 3 bin 800 lira 78 kuruş oldu. Bu destekten yararlanmak için e-Devlet'ten, adresin bağlı bulunduğu kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na başvuru yapılabiliyor. Yapılan başvurular 1 ay içinde sonuçlandırılıyor.

Yaşlılara ayda 7.445 TL destek: İşte başvuru şartları ve süreci - Resim : 1

EVDE BAKIM DESTEĞİ: 

Devlet, bakıma muhtaç olduğu tespit edilen yaşlıların ailelerinden ayrılmaması ve vatandaşların hayat kalitesinin yükseltilmesi için evde bakım desteği de sağlıyor. Memur maaş katsayısındaki yüzde 17.57 artışla 5 bin 97 lira 91 kuruşa çıkan bu destek; yüzde 50 engelli raporu bulunan, kendi ihtiyacını karşılayamayacak kadar hasta, yaşlı kişilerin bakımı için ödeniyor. Bu destekten yararlanmak için; engelli bireyin heyet raporu veren hastanelerden alacağı engelli sağlık kurul raporunun ağır engelli kısmında mutlaka 'Evet' yazan bir ibare bulunması; her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının asgari ücretin aylık net tutarının 2/3'ünden (7 bin 601 lira 55 kuruştan) daha az olduğunun gelir testi raporu ile belirlenmesi gerekiyor.

Yaşlılara ayda 7.445 TL destek: İşte başvuru şartları ve süreci - Resim : 2

KİM, NASIL BAŞVURUYOR?

Destek, bakıma muhtaç engellilerin bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere ödeniyor. Evde bakım desteğinden yararlanmak için engelli bireyin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne veya varsa Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlükleri'ne başvurulması gerekiyor. Müdürlüklerin bulunmadığı yerlerde ise kaymakamlıklara başvuru yapılabiliyor. E-Devlet'ten de başvuru imkanı bulunuyor.

VEFA PROGRAMI DESTEĞİ

Kişisel bakımlarıyla temel ihtiyaçlarını karşılayamayan yaşlılar (60 yaş üstü) ve engelliler ile ağır kronik hastalığı nedeniyle kendi öz bakımını yerine getiremeyen vatandaşların ev ve kişisel temizlikleri sağlanıyor.

Etiketler: 65 yaş aylığı