Vergi uzmanından korkutan açıklama: Bu zamlar henüz başlangıç, ekim ayında vergi oranları yeniden artacak

Türkiye bu sabah zam haberleriyle uyandı. Bugün, Resmî Gazete ‘de bugün yayımlanan vergi artışları için bir korkutan açıklama daha geldi. Bugün yapılan artışlar için Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Vergi Uzmanı Dr. Nedim Türkmen, "Bu zamlar henüz başlangıç, ekim ayında vergi oranları yeniden artacağını, hatta gelir vergisi mükelleflerine ek vergi getirilmesinin gündemde olacağını düşünüyorum" dedi. Detaylar haberimizde…

Vergi uzmanından korkutan açıklama: Bu zamlar henüz başlangıç, ekim ayında vergi oranları yeniden artacak

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Vergi Uzmanı Dr. Nedim Türkmen, Resmi Gazete'de bugün yayımlanan vergi artışları için "Bu zamlar henüz başlangıç, ekim ayında vergi oranları yeniden artacağını, hatta gelir vergisi mükelleflerine ek vergi getirilmesinin gündemde olacağını düşünüyorum" dedi.

Nedim Türkmen, Nasıl Bir Ekonomi TV YouTube kanalında değerlendirmelerde bulundu. Türkmen, bu sabah yayımlanan yeni düzenleme ile kanun teklifindeki vergi artışlarının kapsamını daha da genişletilmesini değerlendirdi.

Buna göre, mal ve hizmetlerden alınan Katma Değer Vergisi (KDV) genel oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarıldı, bazı mal ve hizmetler için uygulanan yüzde 8'lik KDV ise yüzde 10'a yükseltildi. Yurt dışı cep telefonu kayıt ücreti 20 bin oldu, pasaport dahil harçlarda yüzde 50 artışa gidildi.

Ayrıca tüketici kredilerinde BSMV (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltildi. Bununla birlikte şans oyunlarından alınan verginin oranı; spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde 5'ten yüzde 10'a, at yarışlarında yüzde 7'den yüzde 14'e, diğer şans oyunlarında ise yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltildi. Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetede KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a çıkarıldı.

"KKM'den 2027'den önce çıkmak mümkün değil"

Bu artışların "başlangıç" olduğunu düşünen Türkmen, "Bu zamlar henüz başlangıç, ekim ayında vergi oranları yeniden artacağını, hatta gelir vergisi mükelleflerine ek vergi getirilmesinin gündemde olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Türkmen, kur korumalı mevduat içinse "Bunları vergi gelirlerinden ödeyemezsiniz. Türk Lirası'ndan KKM'ye geçenlere şu ana kadar 96,5 milyar lira ödedik. Bu torba yasa teklfiyle KKM yükünü, bütçe açığı yaratmasın diye Merkez Bankası'na gönderiyor. Bu durum para basılacağı anlamına geliyor. Benim hesaplarıma göre 2027'den önce KKM'den çıkmak mümkün değil. Hem dövizden hem de TL'den KKM'ye geçenler için Merkez Bankası bu parayı nasıl ödeyecek? Para basacaksın, bu da enflasyon yaratacak" ifadelerini kullandı.

Etiketler: Zam, resmi gazete