Unsuz Kek, Şekersiz Dondurma Tüketenler Dikkat! Glutensiz Besinler O Kadarda Masum Değilmiş!

Son dönemlerde popüler hale gelen glutensiz beslenme uygulamaları arka planda büyük bir risk barındırıyor. İnsanların daha sağlıklı yaşama tutkusu glutensiz ürünleri teşvik eden bir duruma geldi. Ancak yapılan araştırmalar glutensiz bir yaşamı seçenlerin gluten tüketenlere göre kalp hastalıklarına yakalanma riskinin daha fazla olduğu tespit edildi. Konunun detayları haberimizde…

Unsuz Kek, Şekersiz Dondurma Tüketenler Dikkat! Glutensiz Besinler O Kadarda Masum Değilmiş!

Daha sağlıklı olabilmek vücudun kalorilerinden kurtulmasını sağlamak için diyet listeleri oluşturuluyor. Diyetlerin vazgeçilmezi haline gelen glutensiz tarifler popülerliğini koruyor. Sosyal medyada pek çok kanal ya da sayfa glutensiz tarifler vererek insanları daha sağlıklı olmaya teşvik ediyor. Ancak uzmanından gelen habere göre bu yiyeceklerin faydasından daha çok zararı olduğu söyleniyor.

Doğal Tatlandırıcılar Zehire Dönüşebiliyor!

Şekerin sağlığa zararı biliniyor. Kanser oluşumuna da etki eden şeker ve karbonhidrat gibi ürünlerden uzak durmaya çalışılıyor. Bu nedenle glutensiz tarifler daha çok popüler hale geliyor. Şeker yerine yiyeceklerde kullanılan bal, hurma, pekmez gibi ürünler, tatlandırıcı içersin diye yoğurdun içerisinde kullanılan meyveler, un olmadan yapılan kek tarifleri ya da şeker kullanılmadan yapılan dondurmaların aslında arka planda zarar vücuda zarar verdiği tespit edildi.

Glutensiz Beslenenler Kalp Hastalıklarına Daha Yatkın!

Unsuz Kek, Şekersiz Dondurma Tüketenler Dikkat! Glutensiz Besinler O Kadarda Masum Değilmiş! - Resim : 1

Profesör Doktor Ayça Kaya beyaz un ve şekerin vücuda neden olduğu kaloriden kaynaklı olarak glutensiz beslenme uygulamalarına dikkatleri çekti. Gluten üzerine yapılan araştırmaların da zehirden daha çok tahıllarda yer alan bir protein olduğu keşfedildi. Gluten tüketenler ile tüketmeyenler arasında bir araştırma yapıldı. Yapılan bu inceleme sonrasında gluten tüketmeyenlerin kalp krizi geçirme riskinin yüzde 25 daha fazla olduğu tespit edildi. Sağlıklı olabilmek için yapılan glutensiz diyetin aslında sağlığa zarar verdiği görülüyor.

Diyetlerde Glutensiz Ürün Porsiyonlarına Dikkat!

Doktor Ayça Kaya'ya göre yiyecek porsiyonlarına dikkat edilmesi gerektiği her ne kadar faydalı olan gıdalar tüketiliyor olsa da porsiyonlar artırıldıkça zarara dönüştüğü de eklendi. Hastalık nedeniyle mecburen glutensiz ürün tüketmesi gerekenler dışında sağlıklı bireylerin bu konuda risklere dikkat etmesi gerektiğinin de altını çizdi. Doktor Kaya içerisinde hurma, bal, yulaf, keten tohumu, avokado gibi besinler barındıran yiyecekler sıklıkla tüketilmeye başlandı. Sağlıklı ve kalori açısından dengeli olarak görülen bu gıdaların aslında beyaz unla şekerden de pek bir farkı yok. Porsiyonlara dikkat edilmediğinde zararlı hale gelebiliyor. Özellikle meyveler bir süre sonra vücutta yağlanma ve kaloriyi arttırabiliyor. Bu hem kilo artışını tetiklerken hem de insülin direncini dengesizleştirerek diyabet ya da obezite hastalığına da neden olabiliyor.

Etiketler: beslenme, sağlık