Sürekli ve Geçici İş Göremezlik Raporu Ödeneği Nasıl Alınır?

Sürekli ve geçici iş göremez raporu ödemesi almak için belirli koşulları yerine getirmek gerekir. Kanuna göre 4A ve 4B sigortalıların sürekli ve geçici iş göremezlik raporu ödeneği alabilmeleri için sağlık raporu başta olmak üzere bazı şartları taşımaları gerekmektedir.

Sürekli ve Geçici İş Göremezlik Raporu Ödeneği Nasıl Alınır?

İş Göremezlik Raporu Ödeneği Nedir?

İş göremez raporu ödemesi, adından da anlaşılacağı üzere herhangi bir meslek hastalığı yüzünden sigortalı çalışanın iş yapamayacak duruma gelmesiyle gündeme gelir. İşçiler, iş yerinde yaşadıkları kazalarda veya meslek hastalığı durumunda çalışmaya devam edemeyebilir. Bu durumda çalışanın maddi kayıp yaşamaması için iş göremezlik ödeneği verilir. SGK mevzuatlarında düzenlenen iş göremezlik raporu iki farklı şekilde verilir.

Sürekli İş Göremezlik Raporu Nedir?

Sürekli iş göremez raporu, meslekte kazanma gücünden yoksun olma halini ifade eder. İşçi, bir iş kazası ya da meslek hastalığı geçirdikten sonra tedavi görmesine rağmen iyileşemezse sürekli iş göremezlik raporu alabilir. Bu rapor, işçinin çalışma gücünden yoksun kaldığını gösteren bir sağlık raporudur.

Geçici İş Göremezlik Raporu Nedir?

Sürekli ve Geçici İş Göremezlik Raporu Ödeneği Nasıl Alınır? - Resim : 1

Geçici iş göremez raporu, herhangi bir iş yerinde sigortalı çalışanın yaşadığı iş kazaları, meslek hastalıkları veya analık gibi haller nedeniyle aldığı bir belgedir. Bu belge, SSK’lı çalışanın geçici olarak iş göremez olmasından dolayı çalışamadığını gösterir. Geçici çalışamama halinin oluşabilmesi için SGK yetkilisi sağlık kurullarından istirahati öngören sağlık raporu alınması gerekir.

Sürekli ve Geçici İş Göremezlik Raporu Ödeneği Başvurusu

İş göremezlik raporu ödeneği başvuru işlemleri SGK tarafından yetkilendirilmiş hastanelerde yapılır. Sigortalı çalışan herhangi bir iş kazası durumunda veya hamilelik halinde çalışamadığını belirterek uzman doktordan iş göremezlik raporu alabilir. Bu raporun değerlendirilmesinde çalışanın sürekli veya geçici iş göremez olduğu tespit edilir ve rapor onaylanır. Bu rapor yine işçi tarafından en kısa sürede işverene ulaştırılmalı ve başvuru işlemleri yapılmalıdır.

İş Göremezlik Raporu Nasıl Sorgulanır?

İş göremezlik rapor sorgulama işlemleri e-Devlet kapısı sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hizmet menüsü altında yer alan elektronik hizmetlerden “4A/4B İş Göremezlik Ödemesi Görme” başlığına tıklayarak iş göremezlik raporuyla ilgili sonuçlara ulaşılabilir. Bu sorgulama ile sürekli ve geçici iş göremezlik raporu ödeneği hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür.