Radyasyon seviyesi yasal sınırın üstünde! Apple sorunu çözmek için güncelleme yapacak

Fransa, iPhone 12 modellerinin yüksek radyasyon yaydığı gerekçesiyle satışını yasakladı. Apple, sorunu yazılım güncellemesiyle çözebileceğini söylerken, Fransa bu kararın Avrupa Birliği’nde de uygulanabileceğini belirtti. Detaylar haberimizde..

Radyasyon seviyesi yasal sınırın üstünde! Apple sorunu çözmek için güncelleme yapacak

Dünyanın en popüler akıllı telefon markalarından biri olan iPhone, büyük bir skandalla karşı karşıya kaldı. Fransa, iPhone 12 modellerinin insan sağlığına zararlı olduğunu iddia ederek satışını durdurdu. Apple ise bu iddialara karşı çıkarak telefonlarının güvenli olduğunu savundu.

Radyasyon Seviyesi Yasal Sınırın Üstünde

Fransa’da radyo frekanslarını denetleyen Ulusal Frekans Ajansı (ANFR), iPhone 12 modellerinin belirlenen sınırların üzerinde radyasyon yaydığını tespit etti. ANFR, 141 telefonda gerçekleştirdiği testler sonucunda, iPhone 12’nin telefon cebe yerleştirildiğinde kilogram başına 5,74 watt radyasyon yaydığını ortaya koydu. Avrupa Birliği (AB) düzenlemelerine göre ise bir telefonun ceket cebinde ya da çantada taşındığında en fazla 4 watt/kilogram radyasyon yayması gerekiyor. ANFR, bu nedenle iPhone 12’nin Fransa’da satışının 12 Eylül’den itibaren geçici olarak durdurulduğunu duyurdu.

Apple Sorunu Çözmek İçin Güncelleme Yapacak

Apple ise Fransa’nın aldığı karara itiraz ederek iPhone 12’nin güvenli olduğunu savundu. Şirket, ANFR’ye kendi laboratuvarlarında yapılan testlerin yanı sıra bağımsız tarafların yaptığı ve cihazın ilgili kurallara uyduğunu gösteren sonuçları iletti. Apple, iPhone 12’nin dünya çapında radyasyon seviyesiyle ilgili düzenlemelere uyan bir ürün olarak görüldüğünü söyledi. Ayrıca şirket, sorunu çözmek için bir yazılım güncellemesi yapabileceğini de belirtti.

Radyasyon seviyesi yasal sınırın üstünde! Apple sorunu çözmek için güncelleme yapacak - Resim : 1

Fransa Kararı AB’ye Bildirecek

Fransa Dijitalleşme ve Telekomünikasyon Bakanı Jean-Noel Barrot ise Apple’ın bu sorunu 15 gün içinde çözmesini istedi. Bakan Barrot, aksi takdirde Fransa pazarında şu ana kadar piyasaya sürülen tüm iPhone 12 modellerinin toplatılabileceğini söyledi. Bakan Barrot ayrıca, bu kararın tüm AB çapında uygulanabileceğini de ifade etti. ANFR’nin iPhone 12’den toplanan ölçüm bilgilerini AB’nin tüm üye ülkelerine ileteceğini belirten Bakan Barrot, "Pratikte bu karar çığ gibi büyüyebilir." dedi.

iPhone 12 radyasyon seviyesi nedir?

 iPhone 12’nin radyasyon seviyesi, kilogram başına 5,74 watt olarak ölçülmüştür. Bu değer, AB düzenlemelerine göre izin verilen sınırın (4 watt/kilogram) üzerindedir.

iPhone 12 yasaklanan tek ülke Fransa mı?

 Hayır, iPhone 12 yasaklanan tek ülke Fransa değildir. Daha önce de Hindistan, Çin ve Rusya gibi bazı ülkelerde iPhone 12’nin satışı ya da kullanımı kısıtlanmış veya yasaklanmıştır.

iPhone 12 radyasyon sorunu nasıl çözülür?

Apple, iPhone 12 radyasyon sorununu bir yazılım güncellemesiyle çözebileceğini söylemiştir. Bu güncelleme ile telefonun radyasyon seviyesinin düşürülmesi ve AB düzenlemelerine uyum sağlanması hedeflenmektedir.

Etiketler: iphone 12, apple