Otomobil satışında 6 ay ve 6 bin km yasağı caydırıcılığını yitirdi: Satıcı için ceza tutarını ödemek daha cazip geliyor!

Geçtiğimiz hafta Otomotiv sektörüne yönelik caydırıcı olması planlanan satış yasağı etkili olmadı. Kurallara uyulması için verilen ceza miktarı yüksek fiyatlı satışın önüne geçemiyor. İşte detaylar…

Otomobil satışında 6 ay ve 6 bin km yasağı caydırıcılığını yitirdi: Satıcı için ceza tutarını ödemek daha cazip geliyor!

Küresel çaplı ekonomik kriz süreci enflasyondaki artış, kurda sürekli olarak yaşanan dalgalanma otomobil fiyatlarında sektörü de etkiliyor. Özellikle üretim maliyetlerindeki artış satış fiyatına da yansıyor. Sıfır araca erişebilmek gittikçe zor hale gelirken ikinci el araç satışında yüksek fiyatlarla karşılaşan vatandaşlar araç almaktan uzak duruyor. Hal böyleyken yeni bir düzenleme gündeme getirildi. Bu sayede fiyatlarda yaşanan usulsüzlükler ortadan kaldırılacak, fiyatlarda düşüş yaşanacaktı.

6 AY VE 6 BİN KİLOMETRE YASAĞI YETERLİ GELMEDİ!

Son düzenleme ile beraber ticari araçlarda sıfır otomobil satışının yasağının önüne geçebilmek hedeflenmişti. Fakat ortaya konan ceza miktarının pek de caydırıcı olmadığı fark edildi. 16 Ağustos'ta Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik net olarak otomobil satışında yeni bir dönemi başlattı. Ticari araç alım satımı yapan bayiler araçları aldıklarında yüksek fiyatlara satışa sunamayacaktı. Hedefte bunu önlemek yer alıyordu. Araç alım satım işi ile ek gelir elde etmeye çalışan otomobil sektörü dışında farklı işlerle meşgul olan kişilerin önüne geçebilmekte hedefleniyordu. Bu amaçla kişinin en az 6 ay boyunca almış olduğu sıfır otomobili kullanması gerekecekti.

CEZA MİKTARI DUYANLARI ŞAŞIRTIYOR!

Otomobil satışında 6 ay ve 6 bin km yasağı caydırıcılığını yitirdi: Satıcı için ceza tutarını ödemek daha cazip geliyor! - Resim : 1

Yeni yapılan düzenlemede kişinin aracıyla 6 ay boyunca 6.000 kilometreye kadar ulaşması ve ondan sonra satışını yapması gerekiyordu. Bu da aylık ortalama 1000 kilometre yol alması anlamına geliyordu. Bu kısıtlama sadece sıfır araçlarda değil ikinci el araç piyasalarında da etkisi hissedilecekti ancak sektör temsilcileri bu anlamda yapılan bu düzenlemede bir açık olduğunu öne sürüyor. İkinci el araç satışı yapılan bir şirket 6 ay ve 6.000 kilometre kriteri yerine gelmeden satış yaptığında sadece 8 bin 400 TL cezaya çarptırılıyor. Bu rakam satış yapacak olan kişi için pek de caydırıcı olmuyor.

CEZA TUTARI SATICI İÇİN CAYDIRICI OLMUYOR!

Öte yandan ortaya konan 8 bin 400 TL'lik ceza tutarı yetkili satıcı tarafından gerçekleşirse 5 katına kadar ulaşabiliyor. Bu da 42 bin TL seviyesini görüyor. Ancak bu miktar dahi galerilerin 1 milyon TL üzeri satış koyduğu araçları sattığında elde edecekleri kârın yanında çok az kalıyor. Bu nedenle cezanın caydırıcılığı bulunmuyor. Vergi veriyormuş gibi bunu ödeyerek satış işlemini gerçekleştirebiliyor. "Burada en önemli görev ise notere düşüyor" diyen Emre Özpeynirci:

"Yapılacak satışı detaylı inceleyerek satışa onay verecek olan kurum usulsüzlüğü fark ettiğinde müdahale edebilir" dedi.