Mesafeler 30 dakika kısalacak! Zigana Tüneli çalışmalarında son durum? Tünel ne zaman açılacak?

Türkiye'de ve Avrupa'da ses getirecek Zigana Tüneli hizmete girmeyi gün sayıyor. En uzun ikinci çift tüplü karayolu olma özelliğine sahip olan tünel araç sahipleri için mesafeleri kısaltacak. Tünel ne zaman açılacak? İşte detaylar…

Mesafeler 30 dakika kısalacak! Zigana Tüneli çalışmalarında son durum? Tünel ne zaman açılacak?

Hem Türkiye'de hem de Avrupa'da ikinci en büyük çift tüplü tünel olma özelliği gösteren Zigana Tüneli ilk kez 2017 tarihinde çalışmalarına başlatılmıştı. Dev proje Doğu Karadeniz bölgesinde İran, Ortadoğu ve Kafkasların İpek Yolunun da kullanıldığı güzergah üzerinde yerini alıyor. Tünel için ilk temel atıldıktan sonraki kazı çalışmaları 2022'nin Ocak ayında son bulmuştu. Bu da tünelin tamamlanma yolunda büyük bir mesafe katettiği anlamına geliyordu.

Zigana Tüneli Çalışmaları Ne Zaman Başladı?

Zigana Tünelinin faydası mesafeleri daha da kısaltıyor oluşudur. Çift tüplü oluşu 2,5 milyar TL'lik yatırım bedeli ile çalışmanın tamamlanmasını gerektirdi. Yaklaşık 12 metre genişliğindeki bu tünel çift şeritli bölünmüş yol olarak hizmete girecek. Zigana'nın zirve noktasında yer alan tünel için yaklaşık bin personel 2017 tarihinden beri çalışmalarını sürdürüyor.

Mesafeler 30 Dakika Azalacak!

Mesafeler 30 dakika kısalacak! Zigana Tüneli çalışmalarında son durum? Tünel ne zaman açılacak? - Resim : 1

Tünel tamamlandığında Trabzon ile Gümüşhane arasındaki yaklaşık bir buçuk saat süren karayolu hızı 40 dakikaya kadar gerileyecek. Kişisel araçla yapılacak seyahatlerde ulaşım 30 dakikaya kadar düşüyor. Ancak bu ağır tonajlı araçlar da 60 dakikayı buluyor. Gelinen noktada sürücülere sunulan kolaylık dışında yıllık yakıt tasarrufu 59 milyon TL'yi buluyor. Bu durum çevreye yayılan karbon salınımında 16 bin ton azaltıyor.

Tünel Ne Zaman Açılacak?

Zigana Tüneli hem Türkiye'de hem Avrupa'da ikinci en uzun tünel ilan edildi. Zigana Tüneli'nde yapılan çalışmalarda sona yaklaşılıyor. Açıklanana göre yıl sonunda tünel faaliyete geçebilecek. Karayolları üzerinde ilk kez düşey şaft ve havalandırma sistemi uygulanan tünel olma özelliğine sahip. Tünel güzergahında özel bir köprü, kavşak alanı ve belirli noktalarda tünellerin çalışmaları da sürdürülüyor.

Etiketler: zigana tüneli