Karayılanların faydası ortaya çıktı! Şanlıurfa'da her yaz görünme sayısı artan yılanların çiftçiye faydası var! Her yerden yılan çıkıyor

Başta Diyarbakır’daki Hevsel Bahçeleri olmak üzere, Şanlıurfa gibi illerin kırsal kesiminde de ço fazla görülmeye başlayan karayılanın zararsız olduğu bildirildi. Uzmanlar, karayılanın öldürülmemesi için uyarıda bulunarak, korunması gerektiğini ifade ediyor. Peki karayılanların çiftçiye faydaları neler?

Karayılanların faydası ortaya çıktı! Şanlıurfa'da her yaz görünme sayısı artan yılanların çiftçiye faydası var! Her yerden yılan çıkıyor

Diyarbakır’ın Hevsel Bahçeleri’nde suya yakın bölgeler başta olmak üzere, Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin, Batman gibi sıcak kentlerin kırsal bölgelerinde sıcaklıkların artmasıyla birlikte çok fazla sayıda karayılan görülmeye başlandı.

Karayılan yaklaşık 3 metre uzunluğuyla her ne kadar görenleri korkutsa da, uzmanlar tarafından aslında tamamen zehirsiz olup korunması gerektiği belirtiliyor.

Literatürde 'Dolichophis Jugularis' adıyla bilinen karayılanın tarla faresi ile zehirli yılanlarla beslendiği için çiftçi dostu olduğu vurgulanırken, doğaya çok faydalı ve tamamen zehirsiz bir tür olduğu kaydediliyor.

Konuyla ilgili olarak Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız, “Gerçekten doğaya çok faydalı ve tamamen zehirsiz bir türdür. İnsanlarımız onun faydalarını bilse, kendi bahçesinde, tarlalarında, bağında, yaşamasını isteyecek. Karayılan, doğaya, çiftçiye, insanlara çok faydalı olan bir türdür. Bazı yılanlar zehirli ve ister istemez insanlara zarar verebilmektedir ama karayılan zehirli olmadığı için tamamen yararlı bir türdür” diye konuştu.