Kandil gecesinde kılınacak 4 rekatlık tesbih namazının kılınışı: Teslim namazı kılınışı nasıldır? Saat kaçta kılınır? Diyanet açıklaması

Müslümanlar için kutsal sayılan kandil gecelerinde ibadet etmek, dua etmek ve Kur'an okumak önemlidir. Ancak bazı müslümanlar bu gecelerde nasıl namaz kılacaklarını bilmiyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasına göre, kandil gecelerinde tesbih namazı kılınması tavsiye ediliyor. Tesbih namazı, dört rekattan oluşan ve her rekatta 75 defa tesbih çekilen bir namazdır. İşte tesbih namazının kılınışı ve fazileti...

Kandil gecesinde kılınacak 4 rekatlık tesbih namazının kılınışı: Teslim namazı kılınışı nasıldır? Saat kaçta kılınır? Diyanet açıklaması

Tesbih Namazının Kılınışı


Tesbih namazına niyet ederken şöyle denilir:

"Ya Rabbi, rızan için tesbih namazına niyet ettim. Beni affına, feyzine ve rızana mazhar eyle. Kalbimdeki kasveti, dünya ve ahiret sıkıntılarını giderip, iyiler defterine kaydet."

Tesbih namazının kılınışında şu tesbihi ezbere bilmek gerekir:

"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym."

Tesbih namazında her rekatta okunan tesbih adedi 75'tir. Dört rek'atte 300 tesbih okunmuş olur.

"Allahü Ekber" diyerek namaza başlanır. Yukarıdaki tesbih:

-"Sübhaneke..."den sonra 15 kere,

-Zamm-ı sureden sonra 10 kere,

-Rükûda 10 kere,

-Rükûdan doğrulunca 10 kere,

-Secdede 10 kere,

-Secdeden doğrulunca 10 kere,

-İkinci secde de 10 kere,

okunur.

Böylece birinci rekat kılınmış olur. İkinci rekata kalkılınca Fatiha-i şerifeden önce yine 15 kere, diğer yerlerde de, tarif edildiği gibi 10'ar kere okunarak 4 rek'at tamamlanır.

İkinci rekatte oturulduğunda, "Et-tehiyyâtü..."den sonra, "Allahümme salli..." ve "Allahümme bârik...", üçüncü rekat için ayağa kalkıldığında da "Sübhaneke..." okunacaktır.

Tesbih Namazının Fazileti


Tesbih namazının fazileti hakkında Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

"Kim bu namazı günde bir defa veya haftada bir defa veya ayda bir defa veya senede bir defa veya hayatında bir defa kılarsa cehennem ateşi ona dokunmaz."

Ayrıca tesbih namazını kılan kişi, Allah'ın yüceliğini, hamdini, birliğini ve büyüklüğünü zikretmiş olur. Bu da onun kalbini nurlandırır, günahlarını siler ve sevabını arttırır.

Etiketler: tesbih namazı, diyanet