Gözler yarın gerçekleşecek toplantıya çevrildi! Asgari ücrette son rakamı 13 bin 200 TL olarak DİSK verdi!

İlk oturumu yarın gerçekleşecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde DİSK’ten hem asgari ücret beklentisine hem de en düşük emekli maaşına ilişkin önemli açıklamalar geldi.

Gözler yarın gerçekleşecek toplantıya çevrildi! Asgari ücrette son rakamı 13 bin 200 TL olarak DİSK verdi!

Son zamanların en çok gündem yaratan konularından biri olan 2023 yılı asgari ücretinin ortaya çıkması için geri sayım başladı. İşçi cephesini en yüksek üye sayısına sahip olan Türkiye İşçi Konfederasyonları Sendikası (TÜRK-İŞ), işveren cephesini Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonları Sendikası (TİSK), hükümet cephesini ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın temsil edeceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında ilk oturum yarın.

İlk toplantı öncesi hem TÜRK-İŞ’ten hem de TİSK’ten asgari ücrette yüksek zam sinyalleri gelirken, masada oturmayan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) da 2023 yılına ilişkin asgari ücret talebini kamuoyu aracılığıyla iletti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, beklentileri olan rakamı açıkladıktan hemen sonra; en düşük emekli maaşına ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.

ASGARİ ÜCRETİN ULAŞMASI GEREKEN RAKAM 13 BİN 200 TL

Gözler yarın gerçekleşecek toplantıya çevrildi! Asgari ücrette son rakamı 13 bin 200 TL olarak DİSK verdi! - Resim : 1

TÜRK-İŞ, geçtiğimiz günlerde verdiği asgari ücret rakamında ‘kırmızı çizgi’ olarak açlık sınırını belirlemiş ve açlık sınırı altındaki hiçbir rakama anlaşmayacaklarını vurgulamıştı. TİSK, ‘sorumluluk almaya hazırız’ mesajları verirken; bir mesaj da DİSK’ten geldi. Konfederasyonun Beşiktaş’taki genel merkezinden konuşan Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücrete ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Gerek yüksek enflasyon, gerek yoksulluk sınırı, gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında asgari ücret en az net 13 bin 200 lira olmalıdır." dedi. Çerkezoğlu, yüksek enflasyon karşısında işçilerin, kamu çalışanlarının ve emeklilerin gelirlerinin hızla erimeye devam ettiğini belirterek, "Yüksek enflasyon, bölüşüm ve gelir dağılımını da olumsuz etkiliyor.”

EMEKLİ MAAŞINDA DA AYNI ARTIŞ UYGULANMALI

Açıklamalarının devamında asgari ücret tespitinde uluslararası standartlara uyulması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Çerkezoğlu, gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) oranının önemsenmesini talep etti. Avrupa ülkelerinde asgari ücret ile çalışan sayısı sadece yüzde 4 iken; Türkiye’de bu oranın yüzde 50’ye ulaştığını bildiren Çerkezoğlu, artış oranının da bu düşünülerek yapılması gerektiğini belirtti. Ardından en düşük emekli maaşına ilişkin de konuşan Çerkezoğlu, şu sözleri kullandı:

“2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı Yasa'dan önce asgari ücretten düşük emekli aylığı söz konusu değildi. Günümüzde en düşük emekli aylığı Hazine tarafından karşılanan destekle 3 bin 500 liraya tamamlanmaktadır. En düşük emekli aylığı asgari ücret olmalı ve tüm emekli aylıkları da aynı oranda yükseltilmelidir.”

Etiketler: asgari ücret, 2023, DİSK