Fırsatçıların canını sıkacak düzenleme! Sıfır kilometre araçlar o kilometreye ulaşmadıkları sürece satılamayacak!

Son dönemlerde giderek artan sıfır kilometre ve ikinci el araç fiyatları, yeni dönemde araç sahibi olmanın hayalini kuran tüketicilerin önünde engel oluşturmaya devam ediyor. Ekonomi piyasalarının ve çip krizinin arttırdığı fiyatlar, bazı kötü niyetli kişiler sebebi ile de artmaya devam ediyor. Bu kapsamda yeni bir düzenleme hazırlığında olan yetkililer, ayrıntıları paylaştı.

Fırsatçıların canını sıkacak düzenleme! Sıfır kilometre araçlar o kilometreye ulaşmadıkları sürece satılamayacak!

2021 yılının eylül ayında oklarını yukarı yöne çeviren ekonomi piyasaları, Merkez Bankası’nı harekete geçirmiş ve kamu kurumu faiz indirimi yolu ile piyasalara direkt olarak müdahale etme kararı almıştı. Eylül ayında başlayan müdahaleler aralık ayına kadar devam ederken ne döviz kurlarının ne de altın fiyatlarının gerilemesi sağlanamadı ve sonuç olarak ekonomi piyasaları bir anda tarihi seviyeler kaydetti.

Döviz kurlarının ve altın fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmış olduğu dönem itibari ile gündelik hayat şartları da giderek ağırlaşmaya başladı. Gıdadan otomotive, emlaktan teknolojik ürünlere hemen hemen her sektörde yüksek oranlı zamlar kaydedildi. Bu esnada yapılan zamlardan en çok etkilenen sektörlerden birisi de otomotiv sektörü olarak öne çıktı.

Ekonomi piyasalarının yukarı yönlü hareketlerinden sonra fahiş rakamlara ulaşan sıfır kilometre araç modelleri, ikinci el araç piyasasını da direkt olarak etkiledi. Öyle ki ikinci el araçların satış fiyatları, sıfır kilometre araçlar ile yarışmaya başladı.

Ocak ayına girilmesi ile birlikte etkisini gösteren çip krizi, hali hazırda zamlı fiyatları ile satışa sunulan otomobillerin daha da zamlanmalarına sebep oldu. Sıfır kilometre araç üretimlerinde yaşanan tedarik problemleri fiyatları yükseltirken, ikinci el araç piyasası da bu durumdan nasibini aldı.

Otomotiv sektöründe yaşanan tüm bu olumsuz gelişmelere ek olarak fırsatçıların da ortaya çıkması, ikinci el araç piyasasında fiyatların üst seviyelere dayanmasına yol açtı. Bu durum karşısında harekete geçen devlet yetkilileri, kısa zaman içerisinde yeni bir düzenleme yapılacağını duyurdu.

YENİ DÜZENLEME GELİYOR!

Fırsatçıların canını sıkacak düzenleme! Sıfır kilometre araçlar o kilometreye ulaşmadıkları sürece satılamayacak! - Resim : 1

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ikinci el araç piyasasında yapılan fırsatçılıkların önüne geçmek adına yeni bir düzenlemenin yapılacağını ve sıfır kilometre araçların hemen ikinci el araç olarak satılamayacaklarını belirtti.

KİLOMETRE SINIRI!

Yeni düzenleme ile birlikte sıfır kilometre olarak satın alınmış olan araçların kilometreleri 5 bin kilometreye ulaşmadığı sürece satılamayacak.

6 AY SINIRI!

Yeni düzenlemeden galericiler de nasibini alacak. Galericiler ikinci el olarak satın aldıkları sıfır kilometre araçları satmak için 6 ay beklemek zorunda kalacak.