Edirne'den Ağrı'ya kadar etkili olacak. Sıcaklık değerleri bir anda 30 derece düşecek.. Hazırlı olun uyarısı geliyor

Sıcak hava dalgalarının ardından El Niño ve Eyyam-ı Bahur gibi hava olaylarının etkisiyle lapa lapa kar yağışlarına dönüşmesi, iklimdeki ani değişikliklere işaret ediyor. Sıcaklıkların 30 derece birden düşmesi, hava koşullarının hızla değişebileceğini gösteriyor. işte detaylar...

Edirne'den Ağrı'ya kadar etkili olacak. Sıcaklık değerleri bir anda 30 derece düşecek.. Hazırlı olun uyarısı geliyor

Son yıllarda yaşanan en sıcak yaz ayları, özellikle Temmuz ayında sıcaklık rekorlarının kırılması, Türkiye genelinde büyük bir sıcak hava dalgasının etkisini gösterdiğini gösteriyor. Termometrelerin sınırları zorlanarak yüksek sıcaklıkların yaşandığı bu dönem, milyonlarca vatandaşı olumsuz etkiledi. Yüksek sıcaklıklar nedeniyle birçok insan rahatsızlandı ve hastaneler de sıcak havanın etkisiyle hastalarla dolup taştı. Bu durum, sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde de benzer şekillerde yaşandı.

YAZ MEVSİMİNDEN DİREKT KIŞA ATLADI

İsviçre’de hava sıcaklıkları birden 30 derece düştü. Bu ani düşüş sonrasında İsviçre’nin Zermatt bölgesinde kar yağdı. Özellikle de dört gün önce en sıcak günlerinden birini yaşayan İsviçre’de ağustos ayının sonuna gelinmesi ile serin havalar etkisini göstermeye başladı.

Edirne'den Ağrı'ya kadar etkili olacak. Sıcaklık değerleri bir anda 30 derece düşecek.. Hazırlı olun uyarısı geliyor - Resim : 2

 Takvimler 24 Ağustos’u gösterdiğinde 31,2 derece olan hava sıcaklığı bu sabah itibari ile 0,5 dereceye düştü. Bununla beraber bölgede kar yağışı etkili oldu.

ÜLKE BİR ANDA KARA BÜRÜNDÜ

Edirne'den Ağrı'ya kadar etkili olacak. Sıcaklık değerleri bir anda 30 derece düşecek.. Hazırlı olun uyarısı geliyor - Resim : 3

Sıcaklıkların bir anda 30 derece düşmesi sonucunda Zermatt bölgesi resmen beyaza büründü. Sonbaharı yaşamadan kışa geçiş yapan ülke için uyarılar yapıldı. İsviçre Federal Meteoroloji ve Klimatoloji Ofisinin (MeteoSwiss) X hesabı üzerinden vatandaşlar için bir paylaşım yapıldı. Bu paylaşımda Valais kantonunda bulunan 1638 metre rakımdaki Zermatt bölgesinde etkili kar yağışı olduğu ve bölgenin bir anda beyaza büründüğü paylaşıldı.

 HAVA OLAYLARINDAN KAYNAKLI AFET RİSKİ VAR

Öte yandan yetkililer İsviçre Alplerinin 2000 ila 2400 metre yüksekliğinde yer alan bölgeler için sağanak yağış ve kar uyası yaptı. Ayrıca İsviçre’nin güneyindeki Ticino kantonunda hafta sonundan beri etkili olan şiddetli yağışların toprak kayması riskini artırdığı, nehirlerde ise sel riskinin olduğu bildirildi. Bugün ise ülke genelinde kar yağışının etkili olacağı tahmin ediliyor.

TÜRKİYE İÇİN DE RİSK VAR

Tüm dünyayı etkileyen mevsim değişikliği Türkiye’de de etkisini gösterdi. Özellikle El Nino ve Eyyam-ı bahur sıcak hava dalgalarının ülkeye girişi ile sıcak hava gün geçtikçe etkisini artırdı. Küresel ısınmanın da etkisi ile mevsim normallerinin üzerinde geçen yaz ayı kış ayının da bir anda gelebileceği yorumlarına yol açtı. Bu mevsim değişiminin Türkiye’yi de etkilemesi ve kışın erkenden geleceği öngörülüyor.

 

Etiketler: hava durumu