Dibi tutan tencerelerinizi atmayın! Tencerenizi yeni gibi yapacak pratik öneriler

Dalgın anlarımızda ocağın altını harlı açıp kısmayı unutabiliyoruz. Bu nedenle dibi tutan tencereleri de çoğu zaman çöpe atıyoruz. Dibi tutan tencereyi çöpe atılmaktan kurtaracak yöntemler var.

Dibi tutan tencerelerinizi atmayın! Tencerenizi yeni gibi yapacak pratik öneriler

Zaman zaman ocakta yemek olduğunu tamamen unutabiliyor bazense yalnızca kısmayı unutabiliyoruz. Dibi tutan yanmış tencereler kurtarılamaz gibi geliyor ve kaderleri çoğunlukla çöpe gitmek oluyor. Ancak dibi tutan tencereleri hazin sonundan kurtarmanın bazı yolları var. İşte tencereleri çöpe gitmekten kurtaracak yöntemler. 

Karbonat

Karbonatın her derde deva olduğunu bilmeyen yok. Pek çok farklı sorunun çözüm yolu olan karbonat, yanmış tencereleri temizlemek için de harika bir yol. Tencere henüz sıcakken bir kaşık ya da spatula ile yanık kısmı kazıyın. Bir süre tencerenin soğumasını bekleyin. Soğuyan tencereye 1 çay bardağı karbonat koyun. Karbonatın tüm tencere yüzeyini kaplaması gerekiyor. İhtiyaca göre bu miktarı artırabilirsiniz. 3 su bardağı ılık suyu da tencereye ekleyin. Tencereyi bu halde ocağa alın ve kaynatın. Isı sayesinde içerisindeki kirler ve yanmış maddeler yumuşayacaktır. Kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alıp içerisindeki suyu dökün ve yine soğumaya bırakın. Soğuyan tencerenin yüzeyini bir sünger ile nazikçe temizleyin.

Sirke

Karbonat gibi sirke de her derde deva yöntemlerden. Beyaz sirke bu işte daha etkili olacaktır ancak herhangi bir sirke de kullanabilirsiniz. Yanan ve dibi tutan tenceredeki kalıntıları bir kaşık ile iyice temizleyin. Ardından tencereye bolca sirke dökün. Koyduğunuz sirke ölçüsü kadar ılık su ilave edin. Sirke ve suyun üzerine az miktarda da karbonat ekleyin. İyice karıştırdığınız suyu kaynatın. Kaynadıktan sonra yarım saat kadar daha kaynatmaya devam edin. Çok sert olmayan bir araç ile tencere dibindeki kirleri temizleyin. Soğuyan tenceredeki suyu dökün ve bir sünger ile iyice temizleyin. 

Limon ve tuz

Limon ve tuz denince akla temizlik gelir. Tenceredeki inatçı yanık lekeleri temizlemede de etkili olan bu yöntemi rahatlıkla kullanabilirsiniz. İlk olarak tencerenin dibine 1 yemek kaşığı kristal tuz ile 2 yemek kaşığı limonlu suyu koyun. Yarım saat kadar beklettikten sonra bir sünger ile güzelce temizleyin. 

Etiketler: temizlik