Cumhurbaşkanı talimatlı emekliye zam haberi: Emekliye yüzde 25 zamma ek 5625 TL ödeme sürprizi

Beklenen müjde bu sabah geldi. Milyonlarca kişiye yüzde 25 zamma ek 5625 TL nakit ek destek ödemesi yapılacak. İşte yapılacak ödeme detayları…

Cumhurbaşkanı talimatlı emekliye zam haberi: Emekliye yüzde 25 zamma ek 5625 TL ödeme sürprizi

E-Devletten başvuran emekliye yüzde 25 zam +5.625 TL yatırılacak. Maaşlara temmuz zammı müjdeleri gelmeye devam ediyor. Yapılan asgari ücret zammı, emekli maaş zammı, memur maaş zammı sonrasında sosyal yardım ödemelerine de artış yapıldı. Türkiye'de milyonlarca hanenin faydalandığı sosyal yardım ödemeleri memur maaş katsayısının artması ile birlikte yükseldi. Son yapılan önemli açıklama ile beklenen haber verildi. Hem Sosyal Güvenlik Kurumu hem de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından duyuru geldi. Peki dul ve yetim aylığı son durumda ne oldu? Dul ve yetim maaşı kaç TL'ye yükselecek? Emekli maaşlarının artmasının yanı sıra dul ve yetim aylığına yapılan zam detayları…

Cumhurbaşkanı talimatlı emekliye zam haberi: Emekliye yüzde 25 zamma ek 5625 TL ödeme sürprizi - Resim : 2

TEMMUZ 2023 DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU?

Vefat eden sigortalının emekli maaşına göre ödenen dul ve yetim aylığı Temmuz ayında emekli maaş zamlının gelmesi ile birlikte değişti. En düşük emekli maaşı Temmuz ayı itibariyle 7.500 TL'ye yükseldi. Bu durumda dul ve yetim aylığı alan vatandaşlar içinde zam duyurusu yapıldı.

%25 zam sonrasında dul ve yetim aylığı ödemeleri hisseye göre şöyle oldu:

En düşük %50 oranında hisse dul maaşı 3750 liraya yükseldi.

Çocuğu olmayanlar için miktar %75 oranına çıkarken 5.625 lira zamlı maaş oldu.

 

DUL VE YETİM AYLIĞI KİMLERE VERİLİYOR?

Dul ve yetim aylığı almak için bazı şartlar bulunuyor. Ölen kişilerin arkasında kalan çocukları ve eşi için oluşturulan dul ve yetim aylığı fonu ekonomik anlamda vatandaşların mağdur olmadan hayatına devam etmesini sağlıyor. Kadın ya da erkek eşten birinin vefat etmesi durumunda dul maaşı diğerine bağlanıyor. Aynı şekilde ölen sigortalının çocuklarına da yetim maaşı veriliyor. Cinsiyet gözetilmeksizin yetim ve dul maaşı ödeniyor.

Halk arasında ölüm aylığı olarak da bilinen dul ve yetim aylığı, Sigortalı kişinin eşine ve çocuklarına kalan maaş olarak biliniyor. Kadın erkek fark etmeden hak sahiplerine dul ve yetim aylığı bağlanıyor. Eşe bağlanan aylığa dul aylığı denirken çocuklara bağlanan aylığa yetim aylığı adı veriliyor. Kız ya da erkek çocuk fark etmeden yetim aylığı bağlanıyor fakat erkek çocuklar okumuyorsa 18 yaşına kadar eğitimleri devam ediyorsa 25 yaşına kadar yetim aylığı alabiliyor. Kız çocukları ise yetim aylığı ödemesini evlenene kadar alma hakkına sahip oluyor.