Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirve toplantısı hakkında açıklamalarda bulundu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleşecek olan NATO Zirve toplantısı hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. NATO Zirve toplantısının Ukrayna savaşının olduğu kritik dönemde olduğuna vurgu yaptı. NATO kendini derinleşme, genişletme ve büyüme yoluna giderek yeni devletleri bünyesine katma yoluna adımlar atmaktadır. Üye olmak isteyen devletler arasında Türkiye'nin güvenlik kaygı ve endişelerine sebebiyet veren ülkelerinde dahil olmak istediğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirve toplantısı hakkında açıklamalarda bulundu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleşecek olan NATO Zirve toplantısı hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. NATO Zirve toplantısının Ukrayna savaşının olduğu kritik dönemde olduğuna vurgu yaptı. NATO kendini derinleşme, genişletme ve büyüme yoluna giderek yeni devletleri bünyesine katma yoluna adımlar atmaktadır. Üye olmak isteyen devletler arasında Türkiye'nin güvenlik kaygı ve endişelerine sebebiyet veren ülkelerinde dahil olmak istediğine işaret etti. Bu devletlerin ilerleyen günlerde Türkiye'nin endişe ve kaygılarının giderici somut adımlar atması dahilinde kendimiz tarafından ortaya koyulan blokajın kaldırılacağına dair olumlu ifadeler kullandı. Bu yönde atılan adımların her iki taraf içinde derin muhabbet ve ilişkilerin geliştirilmesi yönünde atılacak iyi yönlü hareket olacağını söyledi. 

Dün bu  yıl Madrid'de gerçekleşen NATO Zirve toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden arasında ikili görüşme gerçekleşti. Görüşme detaylarının net açıklaması gelmemiş olsa da, belirli bir takım olumsuzlukların giderilmesi yönünde ortaya koyulan toplantı olduğu dikkat çekti. ABD tarafından Türkiye'ye taleplerde bulunuldu. Görüşme detaylarının en önemli konusu Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım sürecinde Türkiye'nin ortaya koyduğu olumsuz hava ve blokajın kaldırılması talep edildi. Belki de çok kez ifade edilen ve görüşmede tekrar yinelenen endişe ve kaygıların giderilmesi yönünde olumlu adım atılacağı belirtilmiş olsa da atılacak adımların bir belge ile nitelenip somut adımları denetleyici mekanizmaların olacağı Türkiye'nin elinde bulunan kozun işleyişi her zaman sürdürmek istemektedir. Bu sebeple Erdoğan ve Biden görüşmesi sonrasında akşam saatlerinde 4'lü zirve gerçekleşti. Türkiye, NATO, Finlandiya ve İsveç tarafında yetkili kişilerce ortak bildiri imzalandı. Bu bildiri diplomatik yazışma dilinde memorandum Türkçe nihayetinde muhtıra olarak adlandırılmaktadır. 

Memorandum (Muhtıra) Nedir?

Memorandum (Muhtıra), gerçeklerin ve bir devletin argümanlarının ayrıntılı ifadesidir. Uzlaşma, anlaşma ve sözleşmelerin resmi özet halini içeren belgedir. Bildiri, rapor, mektup ve geçici anlaşmaların hepsi Memorandum'a dahil içeriklerdir. Karar vericilerin karar alma süreçlerine yardım ve süreci hızlandırma yönünde kullanılan en etkili resmi diplomatik türler arasında en baş sırada yer almaktadır.