CHP adayı Faruk Demir'in seçimi önde götürdüğü Ardahan'da seçim yenilenecek

31 Mart yerel seçimlerinde CHP'nin adayı Faruk Demir'in seçimi önde götürdüğü Ardahan'da yerel seçimlerin yenilenmesine karar verildi. İl Seçim Kurulu da aynı yönde karar verirse son kararı YSK verecek. Karara tepki gösteren Faruk Demir, "Hukukun üstünlüğüyle bağdaşmayan bir karar verildi.” dedi.

CHP adayı Faruk Demir'in seçimi önde götürdüğü Ardahan'da seçim yenilenecek

31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından partilerin itiraz süreçlerinin ardından seçim kurulları tarafından bir bir kararlar alınmaya başlandı.

AK Parti, oy kullanma gününde kimi usulsüzlükler yaşandığını öne sürerek oyların yeniden sayılması ve seçimin iptal edilmesi talepli itiraz dilekçesiyle Ardahan Merkez İlçe Seçim Kurulu’na başvurdu. 

Ardahan Merkez İlçe Seçim Kurulu, CHP'nin 174 oy farkla yerel seçimi kazandığı Ardahan'da AK Parti'nin itirazı üzerine 2 Haziran'da yeniden seçim yapılması karar verildi. İl Seçim Kurulu da aynı yönde karar verirse Ardahan’da seçimlerin yenilenip yenilenmeyeceğine dair son sözü Yüksek Seçim Kurulu (YSK) söyleyecek.

Faruk Demir
Faruk Demir, 2019 yerel seçimlerinde Ardahan Belediye Başkanı seçilmişti.

CHP'nin mevcut Ardahan Belediye Başkanı ve adayı Faruk Demir, "Biz ne yeniden sayımdan ne de seçimden kaçarız. Ancak hukuki olmayan siyasi karara da boyun eğmeyeceğiz." dedi.

Faruk Demir: Hukuki değil siyasi bir karar verildi

ANKA'ya konuşan Ardahan Belediye Başkan adayı Faruk Demir, seçimin yenilenmesine gerekçe olacak hiçbir durumun yaşanmadığını, AK Parti’nin itirazlarına neden olan olaylarla ilgili herhangi bir tutanak tutulmadığını, ilçe seçim kurulunun yedi üyesinden dördünün hukuki değil siyasi bir karar verdiğini anlattı.

İtirazlara maddi dayanak ve delil bulunamadı

Kurulun karara imza atan dört üyesinden ikisinin kamu personeli, diğer ikisinin de AK Parti ve İYİ Parti üyesi olması nedeniyle kararı "tamamen siyasi" olarak değerlendiren Demir, kurulun hukukçu başkanının da itirazlara maddi dayanak ve delil bulamadığını söyledi.

Yeniden seçim olsun iki katı oy alırız

Demir, bu duruma karşın ilçe seçim kurulunun seçimin yenilenmesi kararı verildiğini söyledi ve “Koskoca ilin kaderiyle, demokrasiyle, hukukun üstünlüğüyle bağdaşmayan bir karar verildi.” dedi.

Demir, şöyle devam etti:

“Sunulan dilekçede yer alan merkez ilçe genelinde seçimin yenilenmesi, aksi takdirde merkez ilçe genelinde oyların yeniden sayılmasına yönelik yerinde görülmeyen talebin reddine karar verilmesi gerekirken seçimlerin yenilenmesine dair çoğunluğun görüşüne katılmıyoruz” diye yazdığını söyledi. Faruk Demir, "Biz ne yeniden sayımdan ne de seçimden kaçarız. Ancak hukuki olmayan siyasi karara da boyun eğmeyeceğiz. Yeniden seçim olsun iki katı oy alırız.”

Faruk Demir 31 Mart'ta kaç oy aldı?

Ardahan Belediye Başkanı ve CHP'nin adayı Faruk Demir 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde 5 bin 49 oy alarak seçimi kazandı.

İkinci sırada gelen AK Parti Ardahan Belediye Başkan adayı Yunus Baydar ise 4 bin 875 oyda kaldı.