Araç sahibi olanların korkulu rüyası MTV’ye zam geldi! Ekim ayı enflasyon rakamları her şeyi netleştirdi! Yeniden değerlenme oranı tam yüzde 122,93!

Bir süredir beklenen yeniden değerlenme oranı, ekim ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte dün ortaya çıktı. Bu oranın ardından 2023 yılı MTV tutarı da netleşti.

Araç sahibi olanların korkulu rüyası MTV’ye zam geldi! Ekim ayı enflasyon rakamları her şeyi netleştirdi! Yeniden değerlenme oranı tam yüzde 122,93!

Aracın yaşından motor hacmine, hatta vergisiz tutarına kadar pek çok açıdan Motorlu Taşıtlar Vergisi ya da kısa adıyla MTV, 2022 yılının enflasyon rakamlarının tek tek açıklanmaya başladığı şu günlerde netlik kazandı. Dün ekim ayı enflasyon rakamlarını ortaya koyan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), MTV’nin her yıl zam aldığı yeniden değerlenme oranını da gözler önüne serdi.

3 Kasım 2022 tarihinde ekim ayı enflasyon verilerini açıklayan TÜİK, aynı zamanda ocak ayından itibaren geçerli olacak MTV’nin net halini de ortaya koydu. Bazı vergiler ile harç ve cezaların belirlenmesinde kullanılan yeniden değerleme oranını da açıklamış olan TÜİK, bu oranın yüzde 122,93 olduğunu belirtti. TÜİK’ten gelen bu açıklama sonrasında araçların net MTV’lileri dudakları uçuklatmaya başlamışken; gözler MTV’yi indirme yetkisine sahip olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çevrildi.

MTV ZAMMI EKİM AYI ENFLASYON VERİLERİYLE NETLEŞTİ

Araç sahibi olanların korkulu rüyası MTV’ye zam geldi! Ekim ayı enflasyon rakamları her şeyi netleştirdi! Yeniden değerlenme oranı tam yüzde 122,93! - Resim : 1

Geçtiğimiz gün TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri ardından MTV hesabında kullanılan matrah değerlerinde yaşanacak olan yeni yıl artışı da netleşti. TÜİK’in açıklamalarının ardından MTV’nin bu yıl yüzde 122,93 oranında artış yasacağı kesin bir şekilde ortaya çıktı. Bu zammın ardından; 2018 yılında sonra piyasaya sürülmüş olan araçlarda motor hacmi 1.3 litrenin altında olan ve vergisiz fiyatı 157 bin 389 bin TL'nin altında kalan araçların bu yıl için ödemesi gereken MTV’si 2 bin 927 TL oldu. Yaşı 3’e kadar olan otomobillerin motor hacminin 1.3 litre ile 1.6 litre arasında olması halinde ödenecek MTV tutarı ise, son zamdan sonra 3 bin 217 TL’ye yükseldi. Matrahta yaşanan yeniden değerlenme oranı değişikliğinin ardından aynı grupta yer alan vergisiz fiyatı 157 bin 389 TL ile 275 bin 764 TL aralığında kalan araçların ödeyeceği MTV tutarının ise, 3 bin 513 TL kadar çıkacağı hesaplandı.

MTV, TBMM BÜTÇESİNDE ÖNGÖRÜLENDEN YÜKSEK ÇIKTI

Yeniden değerlenme oranı kapsamında belirlenen vergilerden biri olan MTV’nin geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ya da kısaca TBMM, açıklanan 2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Teklifi esnasında yüzde 64,25 oranında bir zam alması öngörülüyordu. TÜİK tarafından açıklanan ekim ayı verilerinin ardından MTV’deki zam oranı bütçe tahmininin yaklaşık iki katını buldu. Öte yandan Cumhurbaşkanı kararnamesi ile yeniden belirlenebilen MTV, 2019 yılında yüzde 23,73’ten yüzde 15,9’a; 2020 yılında yüzde 22,58’den yüzde 12’ye; 2022 yılında ise yüzde 36,2’den yüzde 25’e indirilmişti. Gözler bir kez daha Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çevrildi.