ABD ile Türkiye ilişkilerini Ukrayna Savaşı mı düzeltecek? Türkiye'nin Ukrayna Savaşında rolü ne?

Türkiye ile ABD arasında son zamanlarda ilişkilerin kötüye gitmesi ve normal seyretme sebebinin Ege ve Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı sorun ve problemler çıkartan, siyasi kriz yaratarak askeri hareketlilik planlarını devreye sokmak isteyen Yunanistanla imzalanan anlaşmalar sebebiyle Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler bir nebze de olsa kötüye doğru ilerlemekteydi. NATO Zirve toplantısında görüşmeler sonrasında olumlu adımlar atılması ve ilişkileri geliştirme yönünde ikili taahhütte bulunuldu.

ABD ile Türkiye ilişkilerini Ukrayna Savaşı mı düzeltecek? Türkiye'nin Ukrayna Savaşında rolü ne?

Türkiye ile ABD arasında son zamanlarda ilişkilerin kötüye gitmesi ve normal seyretme sebebinin dibimizde Ege ve Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı sorun ve problemler çıkartan, siyasi kriz yaratarak askeri hareketlilik planlarını devreye sokmak isteyen Yunanistan ile imzalanan anlaşmalar sebebiyle Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler bir nebze de olsa kötüye doğru ilerlemekteydi. NATO Zirve toplantısında görüşmeler sonrasında olumlu adımlar atılması ve ilişkileri geliştirme yönünde taahhütte bulunuldu. 

NATO Zirve Toplantısı, Liderler Zirvesi ve ikili görüşmeler neticesinde her karede Erdoğan ve Biden'ın yer alması, kamuoyuna yansıyan fotoğraflarda ikilinin samimi ve güler yüzlü olması ikili ilişkilerin düzeltildiğine işaret etti.

Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine yönelik itirazlarını geri çekmesinin ardından ABD yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yakması dikkat çekti. Batı medyasında ana başlık, Ukrayna Savaşı, ABD'yi Türkiye'yle ilişkileri düzeltmeye yöneltti yazılı haberleri sonrasında bir takım gelişmeler yaşandı. Türkiye'nin ısrarla F-16 sorunun bir an önce çözüme kavuşması ve var olan uçaklarında modernizasyonu ile ilgili sürecin olumlu yönde seyretmesini isterken, Biden yönetiminde haberler olumlu geldi. Son cevabı Kongre'ye bırakıldı. Kongre'de Türkiye lehine karar çıkması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Ankara'dan bir heyet hafta sonunda veya hafta başında Amerika'ya gidecek. Burada hem Cumhuriyetçi hem de Demokratlarla bir araya gelinerek istenilenlerin gerçekleşmesi adına diplomasi trafiği yönetilecek. 

Türkiye'nin Ukrayna Savaşında Rolü

Batı kaynaklı köklü gazete, analist ve gazeteciler tarafından 'Rusya'nın Ukrayna işgalinin' Batı'yı Karadeniz'de stratejik bir konuma sahip Türkiye'yle kötü ilişkileri düzeltmeye yönelttiğini belirtti. Türkiye ile ilişkileri düzeltme yönünde oluşacak adımlar sonucunda, ABD'nin Karadeniz'e artık stratejik bir gözle bakmak zorunda olmasını netleştirdi. Böylelikle müttefik ABD ile Türkiye'nin arasındaki ilişkilerin iyi yönde ilerlemesi her iki taraf içinde olumlu adımlar gelmesi ve istenilenlerin gerçekleşmesini sağlayacaktır.