Yılbaşının vazgeçilmez atıştırmalıkları kuruyemişe zam şoku! Kuruyemişte ard arda zam haberi geliyor! Rekor zam oranı cevizde!

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olan kuruyemişler, son dönemde yaşanan kur artışı ve arz-talep dengesizliği nedeniyle fiyatları fırladı. En çok zam gören ürün ise kilosu 180 liraya kadar çıkan ceviz oldu. İşte detaylar..

Yılbaşının vazgeçilmez atıştırmalıkları kuruyemişe zam şoku! Kuruyemişte ard arda zam haberi geliyor! Rekor zam oranı cevizde!

Yılbaşı yaklaşırken, kuruyemiş alışverişi yapmak isteyenler şoke oldu. Kur artışı, hammadde maliyetleri, arz-talep dengesizliği ve pandemi etkisiyle kuruyemiş fiyatları adeta uçtu. En çok zam gören ürün ise kilosu 180 liraya kadar çıkan ceviz oldu. Diğer kuruyemiş çeşitlerinde de yüzde 20 ile 50 arasında zam yapıldı.

Cevizde Rekor Artış

Kuruyemiş sektörü temsilcileri, ceviz fiyatlarının son bir yılda yüzde 100’e yakın arttığını belirtiyor. Türkiye’nin ceviz ihtiyacının yüzde 70’ini ithal ettiğini söyleyen Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (KUSİAD) Başkanı Mehmet Özdemir, “Cevizde rekor artış var. Geçen yıl 90-100 lira civarında olan cevizin kilosu şu anda 160-180 lira arasında değişiyor. Bu fiyatlar yılbaşı öncesi daha da artabilir. Cevizde arz-talep dengesi bozuk. Üretim az, tüketim çok. Ayrıca döviz kuru da ceviz fiyatlarını etkiliyor. Ceviz ithalatında dolar bazında yüzde 30-40 artış var” dedi.

Yılbaşının vazgeçilmez atıştırmalıkları kuruyemişe zam şoku! Kuruyemişte ard arda zam haberi geliyor! Rekor zam oranı cevizde! - Resim : 1

Diğer Kuruyemişlerde de Zam Var

Cevizin yanı sıra diğer kuruyemiş çeşitlerinde de zam olduğunu ifade eden Özdemir, “Antep fıstığında yüzde 20, bademde yüzde 30, fındıkta yüzde 40, kaju ve yer fıstığında yüzde 50 zam var. Bu zamların nedeni hem döviz kuru hem de hammadde maliyetleri. Kuruyemiş sektörü olarak pandemi döneminde de zorluklar yaşadık. İnsanlar evde kaldığı için kuruyemiş tüketimi arttı ama satış kanallarımız kısıtlandı. Bu da arz-talep dengesini bozdu” diye konuştu.

Yılbaşı Sofralarına Kuruyemiş Sığacak mı?

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olan kuruyemişler, fiyatlarıyla vatandaşın bütçesini zorluyor. Özellikle ceviz, badem, kaju gibi ürünlerin kilosu 100 liranın üzerinde. Ucuz alternatifler arayanlar ise leblebi, çekirdek, mısır gibi ürünlere yöneliyor. Ancak bu ürünlerin de fiyatları geçen yıla göre yüzde 20-30 artmış durumda. Vatandaşlar, kuruyemiş fiyatlarının düşmesini umut ediyor.

Etiketler: zamlı fiyatlar