Yeniden Refah’tan yerel seçim ittifakı açıklaması: AK Parti’den bir teklif yok, gelirse süreçleri değerlendiririz

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, yerel seçimlerde ittifak konusunda AK Parti’den kendilerine bir teklif gelmediğini, ancak bazı iller için ittifakların mümkün olabileceğini söyledi. Kılıç, partilerinin 81 il ve 922 ilçede kendi adaylarıyla seçime hazırlandığını belirtti.

Yeniden Refah’tan yerel seçim ittifakı açıklaması: AK Parti’den bir teklif yok, gelirse süreçleri değerlendiririz

Yeniden Refah Partisi, yerel seçimlerde ittifak yapacak mı? Bu sorunun cevabını partinin Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç verdi. Kılıç, AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın, partileriyle ittifak yapılabileceğine dair sözlerine yanıt verdi. Kılıç, AK Parti’den kendilerine bir teklif gelmediğini, ancak bazı iller için ittifakların söz konusu olabileceğini açıkladı.

YENİDEN REFAH PARTİSİ KENDİ ADAYLARIYLA SEÇİME HAZIRLANIYOR

Kılıç, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Yeniden Refah Partisi’nin yerel seçimlere kendi logosuyla gireceğini, bu konudaki hazırlıkların sürdüğünü belirtti. Kılıç, bir gazetecinin "AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın, partinizle ittifak yapılabileceğine dair sözlerini nasıl yorumluyorsunuz?" sorusuna şu cevabı verdi: "Genel seçimde olduğu gibi yerel seçimde ülkemizin 81 ilini kapsayan bir ittifakın içinde olmak tabi olarak mümkün değil. Cumhur İttifakı’nda, bizim dışımızda olan partilerin de 81 il bazında ittifaka girebilmeleri mümkün değil. Bazı iller anlamında ittifaklar söz konusu olabilir. Bu anlamda AK Parti’den, Yeniden Refah Partisi’ne gelmiş henüz bir teklif söz konusu değil. İstanbul, Ankara veya başka iller bağlamında AK Parti’den, partimize gücümüze orantılı bir teklif gelmesi halinde elbette genel başkanımız, genel merkez yönetim ve karar kurullarımızla değerlendirir, kararımızı alırız. Bu istikamette atacağımız adımın adını koyarız." 

İTTİFAK İÇİN HANGİ İLLER GÜNDEMDE?

Kılıç, ittifak için hangi illerin gündemde olduğu sorusuna ise şöyle cevap verdi: "Bazı iller anlamında ittifaklar söz konusu olabilir dedik. Bu iller hangileridir? Şu anda bununla ilgili bir çalışma yok. Ama yarın bir teklif geldiği takdirde İstanbul için gelirse İstanbul özelinde İstanbul ve Ankara için gelirse iki il özelinde başka illeri kapsarsa o iller özelinde bizden istenen nedir? Gelen tekliflere göre ittifak süreçlerini değerlendiririz." 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AB VE NATO AÇIKLAMALARINA TEPKİ

Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Birliğine (AB) yönelik sözlerini de değerlendirdi. Türkiye’nin alternatifsiz olmadığını söyleyen Kılıç, "AB, Türkiye’yle üyelik müzakerelerini tamamen dondurma, durdurma ya da bağları koparma kararı alacak olursa Türkiye Cumhuriyetinin hızla farklı alternatiflere yönelmesi, AB’den bu anlamda bağımsız ama ekonomik anlamda ilişkilerini sürdüren bir performansla yoluna devam etmesini diliyor ve temenni ediyoruz." diye konuştu3 Kılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin kararın Meclis’e sunulacağına dair sözlerini hatırlatarak, şunları kaydetti: "Yeniden Refah Partisi olarak terör örgütlerini ve faaliyetlerini himaye eden, Kur’an-ı Kerim’e, İslam’a karşı organize saldırıların adresi olan ve kamu otoritesi olarak en ufak tepki vermeyen İsveç’in, NATO üyeliğini, Türkiye’miz açısından milli güvenlik sorunu olarak değerlendiriyoruz. Terör örgütlerini himaye eden İsveç’in, NATO’ya üyeliği mecliste onaylanmayacaktır. Yeniden Refah Partisi’nin görüşü ve duruşu bu çizgideki İsveç’in NATO üyesi olmasına karşı bir yaklaşımdır." 4

SİVİL ANAYASA ÇALIŞMALARINI DESTEKLİYORUZ

Kılıç, parti olarak mevcut anayasanın değiştirilmesinin öncelikleri olduğunu, sivil anayasa çalışmalarını desteklediklerini belirtti. Yeni anayasanın katılımcı, çoğulcu, sivil, özgürlükçü, demokratik, kuvvetler ayrılığı denge denetim mekanizmasını, yönetimde şeffaflığı, adaleti sağlayıcı nitelikte olması gerektiğini dile getiren Kılıç, "Yeni ve sivil Türkiye anayasasının mutlaka geniş zeminlerde, geniş gruplarla ve tüm siyasi görüşlerin katılımıyla ele alın