Uzmanlar uyardı: Kalp krizi sessizce geliyor, fark edilemiyor! Sessiz kalp krizi hayati önem taşıyor!

İçinde bulunduğumuz dönemin sorunu olan kalp krizi ancak fark edilebildiğinde müdahale edilebilen bir hastalık durumudur. Ani olarak gelişen kalp krizi bazı durumlarda kişi de gizli bir şekilde fark ettirmeden ritim bozukluğuna neden oluyor. Bazı insanlar kalp krizi geçirdiğinin farkında dahi olamıyor. Çok sonradan fark edilen ve araştırmalara konu alan sessiz kalp krizinin belirtileri detayları ile haberimizde…

Uzmanlar uyardı: Kalp krizi sessizce geliyor, fark edilemiyor! Sessiz kalp krizi hayati önem taşıyor!

Yapılan araştırmalar kalp krizinin ani bir şekilde meydana geldiğini ve pek çok kişinin aslında bu durumun farkında olmadığını ortaya koydu. Kişi kalp krizi geçirdiğinin farkında dahi olmuyor. Bu durum yaşandıktan sonra hayatta kalmaya devam edenler de kalp yetmezliği başta olmak üzere farklı sağlık sorunları da ortaya çıkıyor. Her yönüyle tehlike barındıran kalp krizinin sinyallerini anlayabilmek de mümkündür.

KADINLARDA KALP KRİZİ RİSKİ DAHA FAZLA!

Sessiz şekilde gelen ve kişinin fark edemediği kalp krizi gündelik hayatta o an için kendini daha yorgun hissetmesine neden oluyor. Vücudunda aşırı terleme başlıyor ve çarpıntı oluşabiliyor. Bu yalnızca kalp krizinin belirtileri değil farklı hastalıkların da işareti olabilir. Ancak kadınlarda erkeklerden daha çok risk durumunu ortaya koyuyor. İleri boyutlu olarak kalp yetmezliğine ve bunun da ölme riskini arttırmasına neden oluyor. Konu üzerine çalışma Amerikan Kalp Derneği aracılığı ile yayınlanan Circulation isimli bir dergide sunuldu.

SESSİZ KALP KRİZİ GEÇİRİLDİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Uzmanlar uyardı: Kalp krizi sessizce geliyor, fark edilemiyor! Sessiz kalp krizi hayati önem taşıyor! - Resim : 1

Kişinin sessiz kalp krizi geçirdiğini anlayabilmesi doktor öncülüğünde çekilecek bir EKG filmi ile fark edilebiliyor. Özellikle kadınlarda menopoz dönemi sonrasında vücudun yitirdiği östrojen hormonundan kaynaklı olarak kalp krizi riski daha da yüksek oluyor.

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kalp krizi geçiren bir kişinin fark edebileceği, gözlemleyebileceği belirtiler arasında şunlar yer alıyor:

  • Genellikle kişi göğüs bölgesinde aşırı bir sıkışma ya da bir basınç hissediyor.
  • Üst kollar, boyun ve sırt ve özellikle mide bu ağrıyı derinden hissedebilir.
  • 5 dakika ve daha fazla bu kendini devam ettirebilir. Mide bulantısı terleme ile beraber kusma gözlemlenir.
  • Kişi nefes darlığı yaşamaya başlar.
  • Vücudunu aşırı yorgun hisseder.
  • Başı döner huzursuzluk hissi hakim olur. Kaygılanır.
  • Omuzlarında, sırt, çene ve karın bölgesinde ağrı hisseder.
Etiketler: kalp krizi, hayati önem