Twitter’a sınırlanma getirdi Disney Plus Türk yapımı dizi ve filmleri kaldırdı! Atatürk dizisi Disney Plus'tan neden kaldırıldı? Elon Musk bakın ne açıkladı?

Düm sosyal medyadan arka arkaya olumsuz haberler geldi. İlk haber Elon Musk duyurdu ve Twitter’a kullanım sınırı geldiğini açıkladı. Sonra da Disney Plus, platformdaki tüm orijinal Türk yapımlarını kaldırdı. Peki, Disney Plus, platformdaki tüm orijinal Türk yapımlarını neden kaldırdı? Atatürk dizisi Disney Plus’dan neden kaldırıldı! Dijital içerik platformu, Türkiye’den ayrılıyor mu? Detaylar haberimizde!

Twitter’a sınırlanma getirdi Disney Plus Türk yapımı dizi ve filmleri kaldırdı! Atatürk dizisi Disney Plus'tan neden kaldırıldı?  Elon Musk bakın ne açıkladı?

Sosyal medya platformlarından peş peşe olumsuz haberler alıyoruz. Önce Elon Musk, Twitter’a kullanım sınırı geldiğini açıkladı. Sonra da Disney Plus, platformdaki tüm orijinal Türk yapımlarını kaldırdı. Peki böyle bir karar neden alındı. Dijital içerik platformu, Türkiye’den ayrılmaya mı karar verdi yoksa ardında başka bir neden mi gizli?

Beklenmedik karar: Disney Plus neden orijinal Türk yapımlarını kaldırdı?

İlk olarak 2019 sonunda yayın hayatına başlayan Disney Plus, tam bir yıl önce (14 Haziran) Türkiye’ye giriş yaptı. Henüz ne kadar başarılı olduğunu, Netflix ve Amazon Prime gibi rakiplerine kıyasla pazarda kaçıncı sırada olduğunu bilmiyoruz. Fakat dünya genelinde Netflix ile dişe diş rekabet etmeyi başardı.


Twitter’a sınırlanma getirdi Disney Plus Türk yapımı dizi ve filmleri kaldırdı! Atatürk dizisi Disney Plus'tan neden kaldırıldı?  Elon Musk bakın ne açıkladı? - Resim : 1
Türkiye’de de özellikle yeni Star Wars dizi ve filmleri başta olmak üzere orijinal Türk yapımları, Marvel serisi gibi onlarca farklı içeriği barındırdığı için kullanıcılar tarafından oldukça sevildi. Üstelik fiyatı da Netflix’in yarısı civarındaydı.

 

Kullanıcılar her şeyin yolunda gittiğini düşünürken, Disney Plus ani bir karar aldı ve platformdaki tüm orijinal Türk yapımlarını kaldırdı. Halihazırda çekimi devam eden ve yayınlanacağı açıklanan içeriklerin ise akıbeti bilinmiyor.

ShiftDelete.Net kurucusu Hakkı Alkan, konunun hiç tahmin edemeyeceğimiz farklı bir yönü olabileceğini ve resmi yanıt almak için Disney ile iletişime geçtiğini şu sözlerle ifade etti:

“Birkaç gün önce Amerika’daki Ermeni toplulukların tehdit ettiği Disney+, bugün Türkçe içerikleri kaldırmış. Umarım, teknik bir sorundur ve hatalı bir tercih yapmamıştır. Resmi yanıt almak için firma ile irtibata geçtim. Güncel bilgi geldiğinde, anında paylaşacağım.”


Konuyla ilgili Disney Plus’ı tehdit eden topluluk ise Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (The Armenian National Committee of America-ANCA). Bu örgüt tarafından yapılan paylaşımda, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk için Hristiyan başlığı altında 7 farklı etnik gruptan milyonlarca insanı öldürerek soykırım yaptığı söylendi.

Tabii bu paylaşımı yapan kişilerin gerçek olmayan tarihi bilgileri ortaya atarak duygu ve güç sömürüsü yaptığı net bir şekilde görülüyor. Fakat ABD’de lobi faaliyetleri güçlü olduğu için elleri buraya kadar uzanmış olabilir. Şuan için Disney Plus’tan açıklama bekleniyor.

 

Elon Musk’tan çıldırtan açıklama: Twitter’a kullanım sınırı geldi!

Popüler sosyal medya platformu Twitter’da gün içerisinde hem mobil hem de tarayıcı üzerinden erişim sorunları yaşanmıştı. Binlerce Twitter kullanıcısının “Tweetler şu anda alınamıyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.” uyarısı aldığı belirtilirken, Elon Musk’tan ise konu hakkında bir açıklama geldi.

Elon Musk, Twitter’da meydana gelen sorun için adres gösterdi

Elon Musk, Twitter üzerinden yaptığı paylaşım ile yaşanan sorunları “Geçici acil durum önlemi” olarak nitelendirdi. Sosyal medya platformu üzerinde verilerin birçok farklı kuruluş tarafından hızlı bir şekilde çekildiğini belirten Musk, bu yüzden çeşitli önlemler almak zorunda kaldıklarını dile getirdi.


Yüzlerce kuruluşun, Twitter verilerini son derece agresif bir şekilde kazıdığını aktaran Elon Musk, sosyal medya platformunda neden olan sorunları da bu duruma bağlıyor. Musk’ın açıklaması ile bu durum nedeniyle alınan önlemlerin, Twitter’da yaşanan ulaşım sıkıntılarına neden olduğu ortaya çıktı.

Elon Musk sorunları çözmek için geçici bir uygulamayı da kullanıma soktuklarını açıkladı. Buna göre kullanıcılar sınırlı sayıda gönderiye ulaşabilecek. İşte geçici olarak kullanıma sunulan limitler:

  • Doğrulanmış hesaplar günde 6000 gönderi okumakla sınırlanacak
  • Doğrulanmamış hesaplar günde 600 gönderi okuyabilecek
  • Yeni doğrulanmamış hesaplar ise 300 gönderi okuyabilecek.

Diğer yandan bu sorunun ise Elon Musk’ın maliyet azaltma hedefi doğrultusunda çalışan sayısını ve hizmet kalitesini düşürmesi sonucunda olduğu iddiaları da yer alıyor. Tabi ki, bunlar sadece bir iddia olmak ile birlikte yaşanan sorunun büyümesinde etkisi olabilir.

Elon Musk ise bu durumu tamamen kuruluşların agresif politikasına bağlamış durumda. Popüler iş insanı, sorunların çözülmesi için fikirlere açık olduğunu da dile getiriyor. Ancak Twitter’ın uyguladığı bu geçici sınırlamanın birçok kullanıcıyı memnun etmeyeceğini söyleyebiliriz.

Peki siz Twitter’a getirilen kullanım sınırı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.