Staj ve çıraklık mağdurları emeklilik hakkı için seslerini yükseltiyor! Staj ve çıraklık sigorta başlangıcı sayılacak mı?

EYT yasasına dahil edilmemesi nedeniyle emeklilik hakkı için mücadele eden stajyer ve çırakların sigortası başlangıcı sayılacak mı? İşte son gelişmeler ve staj mağduriyetindeki en son durum...

Staj ve çıraklık mağdurları emeklilik hakkı için seslerini yükseltiyor! Staj ve çıraklık sigorta başlangıcı sayılacak mı?

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasından yararlanamadıkları için haklarını aramaya devam ediyor. Çalışma hayatına küçük yaşta başlayan ve sigorta primlerini ödeyen bu vatandaşlar, emeklilikte yaş engeline takılıyor. Yetkililerden seslerini duyurmak için sosyal medya, basın açıklaması ve dilekçe gibi yollarla taleplerini ileten mağdurlar, bir an önce çözüm bekliyor.

 

EYT Yasası Çıktı Ama Staj ve Çıraklık Mağdurları Unutuldu

TBMM Genel Kurulu’nda 1 Mart 2023 tarihinde kabul edilen EYT yasası, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayan ve prim günü ile sigortalılık süresi şartlarını yerine getiren 2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik hakkı tanıdı. Ancak bu yasa kapsamına staj ve çıraklık sigortası mağdurları dahil edilmedi. Bu durum, staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının tepkisine neden oldu.

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları, 1986 yılında çıkarılan 3308 sayılı kanunla mağdur edildiklerini belirtiyor. Bu kanuna göre, meslek liselerinde okuyan öğrencilerin staj ve çıraklık dönemlerinde sigorta girişleri yapılmış ancak bu sigorta girişleri emeklilik hesaplamasında dikkate alınmamıştır. Bu nedenle staj ve çıraklık sigortası mağdurları, emeklilik için gereken yaş şartını tamamlayamadıkları için emekli olamıyor.

Vedat Bilgin: “Staj Mağduru Yok”

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj ve çıraklık mağduriyeti hakkında yaptığı açıklamada, “Staj mağduru yok” diyerek bu vatandaşların taleplerini reddetmişti. Bilgin, “Staj bir eğitimdir, kavramları doğru kullanalım. Prim yatırmayanlar, prim yatırmadan emekli olabilir mi? Patronları kim? Kendi adlarına sigorta primini yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar” demişti.

Yeni Bakan Işıkhan’dan Açıklama Bekleniyor

Seçimi Cumhur İttifakı’nın kazanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine gelen Vedat Işıkhan ise henüz staj ve çıraklık mağdurları hakkında bir açıklama yapmadı. Staj ve çıraklık mağdurları, yeni bakanın kendilerine kulak vermesini ve sorunlarına çözüm bulmasını umut ediyor.

Staj ve Çıraklık Mağdurları Hak Arayışını Sürdürüyor

Yetkililerden güncel bir açıklama gelmemesi nedeniyle uzun süredir emeklilik hakkı için mücadele eden staj ve çıraklık mağdurları kurdukları derneklerle, basın açıklamalarıyla ve sosyal medya etkinlikleriyle önlerindeki engellerin kaldırılması için çalışmaya devam ediyor. X’te (Twitter) #stajcirakmagduruyuz etiketiyle etkinlik düzenleyen vatandaşlar, seslerini duyurmak için binlerce tweet attı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı ve CİMER gibi ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan mağdurlar, emeklilik hakkı için birçok şehirde bir araya gelerek basın açıklamasında bulundu.

 

Staj ve çıraklık sigortası başlangıcı sayılacak mı?

Şu an için staj ve çıraklık sigortası başlangıcı emeklilik hesaplamasında sayılmıyor. Ancak staj ve çıraklık mağdurları bu durumun değiştirilmesi için talepte bulunuyor.

Staj ve çıraklık mağdurları EYT yasasından yararlanabilecek mi?

Hayır, staj ve çıraklık mağdurları EYT yasasından yararlanamıyor. EYT yasası sadece 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanları kapsıyor.

Staj ve çıraklık mağdurları ne kadar prim ödedi?

Staj ve çıraklık mağdurları, meslek liselerinde okudukları süre boyunca sigorta primi ödediler. Bu süre genellikle 3-4 yıl arasında değişiyor. Ancak bu primler emeklilik hesaplamasında dikkate alınmıyor.

Staj ve çıraklık mağdurları kaç kişi?

Staj ve çıraklık mağdurlarının sayısı tam olarak bilinmiyor. Ancak bazı tahminlere göre bu sayı 1 milyon 800 bin civarında.

Etiketler: eyt, sgk