SGK'dan emeklilere çifte maaş fırsatı! Şartı sağlayanlar başvurursa alabiliyor işte o detaylar

Türkiye'de emeklileri yakından ilgilendiren haber geldi. Buna göre ise SGK'dan emeklilere çifte maaş fırsatı resmen duyuruldu. Şartı sağlayan kişilerin başvurmaları durumunda alabilecekleri paylaşıldı.

SGK'dan emeklilere çifte maaş fırsatı! Şartı sağlayanlar başvurursa alabiliyor işte o detaylar

SGK'dan emeklilere çifte maaş fırsatı! Şartı sağlayanlar başvurursa alabiliyor işte o detaylar - Türkiye'de emeklileri yakından ilgilendiren haber geldi. Buna göre ise SGK'dan emeklilere çifte maaş fırsatı resmen duyuruldu. Şartı sağlayan kişilerin başvurmaları durumunda alabilecekleri paylaşıldı. Türkiye'de milyonlar haklarının olduğu fakat bilmediği birçok alanda yenilikleri Medya Haber'den öğrenmeye devam ediyor. Buna göre ise SGK'dan emeklilere çifte maaş müjdesi resmen verildi. Peki çifte maaş nasıl alınır? İşte sıcak gelişmeler.

Sigortalı çalışan vatandaşların ölümü sonrasında geride kalan kişiler için ölüm aylıkları bağlanmakta. Ölüm aylığının bağlanamsı adına ise sigortalı çalışmış kişilerin belirli bir dönem prim ödemeleri yapmış olması gerekmektedir. Eş durumdan dolayı maaş alan kişiler evleninceye kadar aylık almaya devam etmek zorundadır. Bu süreçte bir eş iki eşinden birden ölüm aylıkları alamamakta.

Sigortalı kişilerin vefatı durumunda geride kalan kişilerin ölüm aylıkları alabilmesi için en temel şartlar arasında şüphesiz prim ödeme günleri yer almaktadır. Bu süreçte vefat eden kişilerin adına ölüm tarihleri itibari ile en az beş yıl prim ödenmiş ise geride kalan kişilere ise aylık bağlanmaktadır. Bu süreçte beş yıldan az primi olan kişilerin vefatı halinde ise geride kalan kişilere aylık bağlanmaz.

Bunun yanı sıra vefat eden kişiler 4A SSK'lı ise bu durumda borçlanma sürelerinin dışında en az beş yıldan itibaren sigortalı olmaları ve toplamda 900 gün uzun vadeli sigorta kollarına prim ödemiş olması gerekmektedir.

ÇİFT MAAŞ KİMLER ALABİLİR?

Ölüm aylıkları geride kalan eşe, çocuğa ya da anne babaya bağlanmaktadır. bu kişilerin belirli şartları taşıması gerekiyor. Eğer vefat eden kişiler ölüm tarihlerinde yasal evlilik bağı bulunan eşe aylık bağlanmaktadır. Sigortalının eşinin çalışması veya kendi sigortalılığı nedeniyle aylık veya gelir alıyor olması bu durumu değiştirmez. Dolayısıyla vefat eden kişinin eşi çalışsa da, emekli olsa da ölüm aylığı alabilir.

Vefat eden kişilerin çocukları için ise farklı durumlar söz konusu. Bu süreçte vefat eden kişinin kız çocuğu evli değilse şarta bakılmaksızın ölüm aylığı bağlanıyor. Kız çocuğu evlenirse aylığı da kesilir. Kız çocuk boşanırsa yeniden hak sahibi konumuna gelir ve aylık alabilir. Kız çocuk evlenirken çeyiz parası almış ise, boşanır boşanmaz yeniden hak sahibi olmaz.

Erkek çocuklarında ise yaş şartı söz konusudur. Erkek çocukları ise 18 yaşına kadar ölüm aylığı alabilirler. Orta öğretime devam eden erkek çocuk 20, yüksek öğrenime devam eden erkek çocuk ise en fazla 25 yaşına kadar ölüm aylığı alabilir. Yaş şartını geçen erkek çocukların aylıkları kesilir.

 

Çifte maaş almak için şartlar bu şekilde sıralanmıştır.