Nihayet büyük depremleri önceden haber veren cihaz yapıldı: Depreme hazırlıklı yakalanmak mümkün!

Son dönemlerde ard arda yaşanan depremlerden sonra uzmanlarda müjdeli bir haber geldi. Uzun süredir deprem öncesi insanlara haber verecek bir sistem arayışında olan bilim insanlarından sevindiren gelişme yaşandı. O gelişme ile artık depreme hazırlıklı yakalanmak mümkün. İşte detaylar…

Nihayet büyük depremleri önceden haber veren cihaz yapıldı: Depreme hazırlıklı yakalanmak mümkün!

Depremlerin önceden fark edilmesi ve insanlara hazırlıklı olabilmesine olanak sağlanması için çalışan bilim insanları, ilerleme katetti. Önemli bilim dergilerinden olan Science üzerinden yayımlanan makalede, bilim insanlarının yapmış olduğu depremi önceden haber verecek teknolojinin geliştirilme aşamasında olduğu belirtildi. İşte ayrıntılar...

Yayımlanan makale ile bilim insanlarının 7 ve üzeri depremleri tam 2 saat önceden haber verebilecek bir yöntem geliştirdiğine yer verildi.

Şimdilik elde edilen bulgu, var olan teknolojideki sensörler ile pratikte kullanılamadığı yönünde. Son aşamada olan ve artık geriye sensörlerin teknolojisi ve hassaslığını geliştirmek kaldı.

Son zamanlarda depreme karşı geliştirilen erken uyarı cihazları bu konuda büyük önem taşıyor. Geliştirilen bu cihazlar, deprem anındaki enerji boşalımını algılayarak kullanıcıya alarm veriyor.

BİRAZ DAHA BEKLEMEK GEREKİYOR

Science bilim dergisinde yer alan habere göre, şimdilik bu formül var olan teknolojilere maalesef entegre edilemiyor. Yani 7 ve üzeri depremi 2 saat önce haber verecek formül bulunmuş olsa bile maalesef günümüzdeki teknoloji buna yeterli değil.

Teknolojinin gelişip, bulunan formülün teknolojiye entegre edilmesi bekleniyor.

Etiketler: deprem