Meteoroloji’den 4 ile kuvvetli yağış uyarısı: Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay tedbirinizi alın

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Adana, Osmaniye, Mersin ve Hatay için yarın öğleden sonra yerel kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu. Vatandaşlar sel, su baskını ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

Meteoroloji’den 4 ile kuvvetli yağış uyarısı: Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay tedbirinizi alın

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayınlanan uyarıya göre, yarın öğleden sonra Adana, Osmaniye, Mersin’in kuzeyi, Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesi ile Hatay’ın kuzeyinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/m2) olması bekleniyor. Bu nedenle bölgede yaşayan vatandaşlar sarı kodlu uyarı ile bilgilendirildi.

 Meteoroloji’den 4 ile kuvvetli yağış uyarısı: Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay tedbirinizi alın - Resim : 2

Sarı kodlu uyarı, hava durumunun potansiyel tehlikeli olduğunu ve meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunması gerektiğini ifade ediyor.

Rize ve Artvin İçin Turuncu Kodlu Uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Rize ve Artvin için de turuncu kodlu uyarı yaptı. Bu illerde yarın öğleden sonra yerel olarak çok kuvvetli yağış (51-75 kg/m2) görülmesi tahmin ediliyor.

Turuncu kodlu uyarı, hava durumunun tehlikeli olduğunu ve tahmin edilen meteorolojik hadisenin sıklıkla görülmediğini belirtiyor. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemel olduğu için vatandaşların çok tedbirli olması ve güncel meteorolojik koşulları takip etmesi gerekiyor.

 

Kuvvetli Yağış Nasıl Önlem Alınır?

Kuvvetli yağışlardan korunmak için alınabilecek bazı basit önlemler şunlardır:

Evdeyseniz, su ve drenaj kanallarının yanı sıra çatınızı düzenli olarak kontrol edin ve varsa ilgili bakımları yaptırın. Kapı ve pencerelerinizin suyu sızdırmadığından emin olun. Su sızdığına dair ilk belirti badanadaki renk değişikliği veya halka biçimli görünümdür. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden gerekli tadilat işlemini başlatın.

Dışarıdaysanız, uzun ağaçların ve elektrik direklerinin altında durmaktan kaçının. Kanallar, bodrumlar ve alt geçitler gibi noktalar sel riski taşıdığı için bunlardan uzak durun. Su altında kalan alanlardan geçmeyin, ne kadar derin olduğunu veya suyun altında neyin size zarar verebileceğini bilemezsiniz.
Yaralanmalarda kullanmak üzere küçük bir ilk yardım çantası hazırlayın. Tahliye edilmeniz gerekiyorsa reçeteli ilaçlarınızı acil durum çantanızda bulundurun. Elektrik kesintisi yaşanması halinde kullanabileceğiniz bir el feneri ve şarj edilebilir piller edinin.

Önemli eşyalarınızı olası bir taşkından etkilenmeyecek bir yükseklikte muhafaza edin. Ev veya işyerinizi boşaltmanız istenirse elektrik ve doğalgaz bağlantınızı kapatın. Tahliye uyarılarına dikkat edin. Herhangi bir su baskını ihtimali varsa hızlıca daha yüksek bir zemine geçin.