Mehmet Şimşek: Kredi kartı, bireysel kredi ve ikinci konut kredisinde faiz artışı ve kısıtlama yapılacak!

NTV’de ekonomi gündemini değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartı, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sınırlama getireceklerini açıkladı. Şimşek, enflasyonu tek haneye indirmek için Orta Vadeli Programı’nın öncelikli olduğunu belirtti. Şimşek, Kur Korumalı Mevduat’ın kademeli olarak sonlandırılacağını ve en düşük emekli aylığına iyileştirme yapılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Mehmet Şimşek: Kredi kartı, bireysel kredi ve ikinci konut kredisinde faiz artışı ve kısıtlama yapılacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen ile yaptığı canlı yayında ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

Bakan Şimşek, kredi kartı, konut kredisi ve KKM uygulamasıyla ilgili yeni düzenlemeler yapacaklarını duyurdu.

Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyonu tek haneye düşürmenin birinci öncelik olduğunu belirten Bakan Şimşek, “Bu kolay bir iş değil ama imkansız da değil. Daha önce yaptık, tekrar yapabiliriz.” ifadelerini kullandı.

“Yüzde 140 büyüyen krediyle enflasyonla mücadele edemezsiniz.” diyen Şimşek, kredilerde sıkılaştırma yapacaklarını açıkladı. Birinci konut için kredi desteğinin devam edeceğini ancak ikinci ve sonraki konutlar için kredi verilmeyeceğini söyledi. Şimşek, “Taşıt kredilerinde de sınırlama yapacağız.” dedi. Şimşek, Kur Korumalı Mevduat uygulamasının geleceği hakkında da bilgi verdi. KKM’den çıkışın kademeli olacağını söyleyen Şimşek, “Bir planımız var, bunu adım adım uygulayacağız.” diye konuştu.

En düşük emekli maaşlarına yapılacak iyileştirmeye de değinen Şimşek, “Cumhurbaşkanımızın talimatı var, bu konuda çalışıyoruz. Net bir şekilde söylüyorum.” dedi. Şimşek’in konuşmasından öne çıkan noktalar şunlar:

KÜRESEL EKONOMİDE DURUM

Küresel ekonomiyi incelediğimizde; büyümenin düşük olduğu bir dönemden geçiyoruz. Ortalama büyüme yüzde 3 civarında gerçekleşecek. Bu düşük bir oran. Bunun birçok nedeni var ama kısa vadede baktığımızda pandemi sonrası enflasyon artışa geçti. Şu an küresel finansal koşulların oldukça zor olduğu bir dönemdeyiz.

OVP’DE ENFLASYONU TEK HANEYE İNDİRMEK HEDEF

OVP’nin üç temel unsuru var. Enflasyonu makul bir seviyeye, tek haneye indirecek bir program.

Dezenflasyon programı orta vadeli programımızın en önemli amacı. Birincil önceliğimiz fiyat istikrarını sağlamak. Enflasyonu tekrar, 3 yılın sonunda hedeflediğimiz tek haneye indirebilmek. Bu zor bir iş ama imkansız da değil. Daha önce yaptık, tekrar yapabiliriz.

İKİNCİ UNSUR: MALİ DİSİPLİN

Programın ikinci unsuru mali disiplin. Geçmişte, AK Parti hükümetlerinin en güçlü yanı maliye politikasının bir çıpa işlevi görmüş olması. Bütçe açıklarını düşük seviyede tutuyoruz, bunun sayesinde milletimize hizmet ve yatırım odaklı bütçeler hazırladık. Önümüzdeki 3 yıla baktığımızda, hem depremin hem de geçmişte aldığımız bazı kararların etkisiyle; EYT gibi, bütçede bir miktar bozulma söz konusu. Hedefimiz, bütçe açığını deprem hariç yüzde 3’e indirmek.

ÜÇÜNCÜ TEMEL UNSUR: YAPISAL REFORMLAR

Üçüncü temel unsur; yapısal reformlar. Şunu net şekilde ifade edebilirim; Türkiye rekabet gücünü yükseltecekse, verimlilik üzerinden büyüyecekse; bir yandan üretken alanlara yatırım yaparken, bir yandan da mevcut kaynakların verimli kullanımına yönelik çok ciddi yapısal dönüşüm çabası içinde olacak. Bunu da geçmişte olduğu gibi sadece bir metin olarak değil, takvimleştirdik. Hangi reformu, hangi çeyreklerde gerçekleştireceğimizi ortaya koyduk.

KREDİ KARTI VE KREDİLERE SINIRLAMA

1 Eylül itibariyle, yıllık kredi kartı üzerinden kredi hacmi yüzde 140 civarında artış göstermişti. Enflasyonun iki katından fazla. Bu kadar yüksek bir kredi hacmiyle siz enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız. Miktar bazlı sıkılaştırma denilen bir kavram var. Orada ilk adımı attık. KKM’de karşılık yoktu, karşılık getirdik.

Daha önemli konular var. Taşıt kredilerinde biz, çok net bir şekilde sınırlama yapacağız. Birinci konut için kredi desteği devam edecek ancak ikinci, üçüncü konut veya tatil yerlerindeki yerlere ilişkin vatandaşın imkanı varsa alır ama krediyle desteklemeyeceğiz. Krediyi bu alanda ciddi bir şekilde sınırlayacağız.