Kurbağalıdere'den girecek Esenyurt'tan çıkacak! İstanbul felakete hazır olsun!

İstanbul'da son zamanlarda gelen felaket uyarısı, şehir sakinlerini endişelendirmeye başladı. Uzman isimlerden gelen açıklamalara göre, Kurbağalıdere ve Esenyurt gibi bölgelerde beklenen felaketin etkilerini gösterebileceği belirtildi. Uzmanlar, İstanbul'da yaşayanları felakete karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyardı.

Kurbağalıdere'den girecek Esenyurt'tan çıkacak! İstanbul felakete hazır olsun!

Uzmanlar tarafından İstanbul için uyarılar gelmeye devam ediyor. Her geçen gün büyüyen tehlikeye dair raporlar paylaşıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından paylaşılan rapor ile birlikte o bölgelerde yer alan risk daha fazla. Konuya dair açıklamalar yer bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz'den geldi.

ZEMİN RAPORU PAYLAŞILDI

Kahramanmaraş depreminde yaşanan zemin sıvılaşması sonrasında, İstanbul'da da sıvılaşma riski taşıyan bölgeler merak konusu oldu. Yer bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul'da sıvılaşma riski taşıyan bölgeleri açıkladı.

7'den büyük bir depremin İstanbul'da beklenmesiyle, zemin özellikleri ve riskli bölgelerin belirlenmesi önem kazandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin zemin raporuna göre, özellikle eskiden "dere" olarak adlandırılan semtlerde sıvılaşma riskinin daha yüksek olduğu belirtildi.

RİSKLİ BÖLGELER

Yer bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul'un sıvılaşma riskli bölgelerini Milliyet gazetesine şu şekilde sıraladı:

Seyitahmet Deresi ve Kurbağalı Dere alüvyonları

Çamaşırcı Dere, İdealtepe Deresi, Küçükyalı Deresi, Esenyurt Deresi ve Tugay Deresi alüvyonları
Pendik Deresi, Kaynarca Deresi, Kemiklidere Deresi ve Tuzla Deresi alüvyonları
Sancaktepe ilçesi merkezi, Sultanbeyli ilçesi merkezi, Tuzla ilçesinin kuzey kısmı (Sabiha Gökçen Havalimanı doğu kısmı), Pendik ilçesinin kuzey kısmı (Sabiha Gökçen Havalimanı kuzey kısmı)
Raporda ayrıca Avcılar bölgesinin kuzeyi, Haliç'in İstanbul Boğazı'na yakın kıyıları, Ayamama Deresi güzergahı, Halkalı tren istasyonu, Haramidere, Küçükçekmece Gölü'nün kuzey kesimleri, Bakırköy, Güngören ve Gürpınar'ın sıvılaşma, heyelan ve yumuşak zemin nedeniyle riskli bölgeler olduğu belirtildi.

Kurbağalıdere'den girecek Esenyurt'tan çıkacak! İstanbul felakete hazır olsun! - Resim : 2

SIVILAŞMA POTANSİYELİ YÜKSEK BÖLGELER

Çalışmada ayrıca, özellikle Güngören formasyonunun sıvılaşma potansiyelinin yüksek olduğu ve Avcılar'dan Florya'ya kadar olan alanda küçük ölçekli heyelanların gözlemlendiği ifade edildi.

Raporda, Anadolu Yakası'na ait veriler de paylaşıldı. İstanbul Boğazı'na ve Marmara Denizi'ne birleşen tüm dere yataklarının, sahil dolgularının, Sancaktepe ve Sultanbeyli ilçe merkez kısımlarının, Tuzla ve Pendik'in kuzey kısımlarının sıvılaşma riski taşıyan alanlar olduğu vurgulandı.

Etiketler: deprem, heyelan, istanbul