Koronavirüs ile ilgili şoke eden gerçek otopsi sonuçları sonrası ortaya çıktı: Kalp krizi ve inme riskini yükseltiliyor!

Koronavirüs salgını tüm dünyada etkisini sürdürürken, virüsün vaka sayısındaki artışlarla birlikte ortaya çıkan yeni riskler de dikkat çekiyor. Son araştırmalar, koronavirüsün sadece solunum yollarını etkilemekle kalmayıp, damar içindeki plaklara yerleşerek kalp krizi ve inme riskini artırdığını gösteriyor. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolestrol gibi kronik sağlık sorunlarına sahip olan kişilerin, virüsün bu etkilerine daha fazla maruz kaldığı belirtiliyor.

Koronavirüs ile ilgili şoke eden gerçek otopsi sonuçları sonrası ortaya çıktı:  Kalp krizi ve inme riskini yükseltiliyor!

Koronavirüsün yeni varyantlarının vaka sayısındaki artışlarla birlikte ortaya çıkan yeni risklere dikkat çeken bir çalışma, virüsün sadece solunum yollarını etkilemekle kalmayıp, damar içindeki plaklara yerleşerek kalp krizi ve inme riskini artırdığını ortaya koydu. Çalışma, virüsün özellikle kolesterol plaklarına ve kolesterolle savaşan hücrelere bulaşarak onları rezervuar olarak kullandığını gösterdi. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolestrolü bulunan kişilerin daha büyük risk taşıdığı ifade edildi. Ayrıca, virüsün kolesterol plaklarının oluşumunu da tetiklediği tespit edildi.

Çalışma, Mayıs 2020 ile Mayıs 2021 tarihleri arasında New York'ta Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren ve kalp damarlarına etkisi bilinen 8 yaşlı hastanın otopsi incelemeleri sonucu gerçekleştirildi. Virüsün damar içi endotel tabakasını tuttuğu bilinen bir gerçekti, ancak bu çalışma virüsün aynı zamanda kolesterol plaklarına ve kolesterolle savaşan savunma hücrelerine bulaşarak kalp krizi ve inme riskini artırdığını gösterdi.

Koronavirüs ile ilgili şoke eden gerçek otopsi sonuçları sonrası ortaya çıktı:  Kalp krizi ve inme riskini yükseltiliyor! - Resim : 1

KALP KRİZİ VE İNME RİSKİNİ ARTIRIYOR

Çalışmayı değerlendiren uzmanlar, bu bulguların virüsün kalp damarları üzerindeki etkilerini daha iyi anlamamıza yardımcı olduğunu ve özellikle kalp hastalığı, hipertansiyon, şeker hastalığı veya yüksek kolestrol gibi kronik sağlık sorunlarına sahip olan bireylerin daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladılar. Ayrıca, enfeksiyon sonrası kardiyovasküler olaylar veya inme riskini azaltmak için bu grup hastaların düzenli olarak kontrol edilmesi ve gerekirse tedavi edilmesi gerektiğini söylediler.

Çalışma ayrıca Covid-19'un grip virüsüne göre inme riskini 7 kat daha fazla artırdığını göstererek, her türlü viral enfeksiyonun kalp damarları ve nörolojik etkiler açısından risk yaratabileceğini vurguladı. Bu nedenle, virüs salgınları sırasında ve sonrasında koruyucu tedbirlerin alınması ve kalp sağlığının yakından takip edilmesi önemli bir önlem olarak öne çıktı.

Etiketler: koronavirüs, kalp krizi