Kavurucu sıcakları mumla arayacaksınız! Uzmanından korkutan kış tahmini: Gümbür gümbür geliyor

2023 yazının sıcaklıklarıyla rekor kırdığı bir dönem olmasının ardından, kış mevsiminin nasıl geçeceği merak konusu oldu. Afyon Kocatepe Üniversitesi İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurti, kış aylarının soğuk ve bol yağışlı geçeceğini, özellikle İstanbul ve Karadeniz’de kar yağışlarının sık görüleceğini söyledi.

Kavurucu sıcakları mumla arayacaksınız! Uzmanından korkutan kış tahmini: Gümbür gümbür geliyor

Dr. Okan Bozyurti, ekim ayının ilk haftasında sıcaklıklarda önemli ölçüde bir düşüş yaşanacağını ve kışın etkilerinin yavaş yavaş hissedilmeye başlanacağını belirtti. İç kesimlerde yüksek yerlerde yılın ilk kar yağışlarının da görülebileceğini ifade eden Bozyurti, kıyı ve iç kesimlerde yağışların etkili olacağını kaydetti.

İstanbul ve Karadeniz’de kar sıkıntısı çekilmeyecek

Bozyurti, bu yaz yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle deniz suyu sıcaklıklarında önemli bir yükseliş yaşandığını ve bunun da kış aylarında bol bol yağış getireceğini söyledi. Özellikle Karadeniz’de deniz suyu sıcaklığının normalden 5 derece daha yüksek olduğunu belirten Bozyurti, “Kasım ayında atmosferden gelen soğuk hava dalgası ile deniz etkili yağışların yaşanabileceğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu kış İstanbul ve Karadeniz’de kar yağışları ile sık sık karşılaşabiliriz” dedi.

Barajlardaki su seviyesine ilişkin sıkıntılar sona erecek

Bozyurti, kış aylarına girdiğimiz andan itibaren barajlardaki su seviyesine ilişkin sıkıntıların da sona ereceğini vurguladı. “Kasım ayında soğumaya başlayan deniz suyu sıcaklığı mart ayının gelmesi ile birlikte daha fazla soğuyacak. Bu da bize bol bol yağış getirecek. Kış aylarında da hemen soğumayacak olan deniz suyu sıcaklığı bize bol bol yağış getirecek” diye konuştu.

2023 kışı nasıl geçecek?

2023 kışı soğuk ve bol yağışlı geçecek. Özellikle İstanbul ve Karadeniz’de kar yağışları sık görülecek.

İstanbul’da ne zaman kar yağacak?

İstanbul’da kasım ayında atmosferden gelen soğuk hava dalgası ile deniz etkili yağışların yaşanması bekleniyor. Bu da kar yağışını beraberinde getirebilir.

Barajlardaki su seviyesi ne durumda?

Barajlardaki su seviyesi yaz aylarında düşük seyretti ancak kış aylarında bol yağış alınmasıyla birlikte artması bekleniyor.